Палачинката започва да се обръща – БСП и Демократична България“

...
Палачинката започва да се обръща – БСП и Демократична България“
Коментари Харесай

Обърнаха палачинката: Корнелия и Христо Иванов готви за „разговори” с ГЕРБ

Палачинката стартира да се обръща – Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ биха отишли на диалози с ГЕРБ, в случай че получат покана за такива от претендента за министър-председател на партията проф. Николай Габровски.

От „ Продължаваме промяната “ резервират позицията си и нито ще откликнат на сходна покана, нито пък ще поддържат държавно управление с първия мандат.

Такива са позициите на част от политическите сили в Народното събрание ден откакто най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС получи първия мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. Тогава Габровски съобщи, че е подготвен да беседва с всяка партия от 48-ото Народно заседание в търсене на болшинство.

От Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ категорично подчертаха, че диалозите с ГЕРБ не значат поддръжка за държавно управление. „ Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и с претендент за министър-председател проф. Габровски.

Ако ни поканят на среща, ще отидем, с цел да го заявим в очите им “, сподели водачът на социалистите Корнелия Нинова, която отхвърли и разновидността проектокабинета на ГЕРБ да бъде гласуван скрито в пленарна зала, когато бъде импортиран.

Реклама

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков сподели, че почита Николай Габровски като експерт, само че това няма общо с политиката. „ В политиката заплахата е кой действително взима решенията, а последните събития демонстрират, че същинският човек, който ще взима решения, е господин Борисов. “

„ Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той самият да заслужава почитание и да е респектираща фигура, не виждам по какъв начин би трансформирала нашата позиция, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ “, добави и съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов. Той напомни тезата на обединяването, че в случай че въобще има късмет в този парламент да се излъчи държавно управление, това е с втория мандат.

„ Ние бяхме подготвени и сме подготвени да продължим договарянията с „ Продължаваме промяната “ за разработване на формула, която да даде късмет за кабинет на малцинството с втория мандат, само че те би трябвало да решат дали да поемат тази отговорност или не “, разяснява Иванов.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев обаче загатна, че няма смяна в позицията на партията му, която преди време взе решение да не предложи кабинет на малцинството, когато получи втория мандат. „ Чудеса може и да станат, макар че нямам доверие “, съобщи Василев. Кирил Петков добави, че на този стадий няма по какъв начин да се образува държавно управление на малцинството.

Този въпрос водачът на социалистите Корнелия Нинова разяснява остро, като прикани „ Продължаваме промяната “ да се дефинират какво ще вършат, да го заявят, когато получат втория мандат, и тогава ще разясняват. „ Не може всеки ден някой да си трансформира мнението и ние да тичаме след него и да разясняваме “, сподели Нинова.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР