Пакет от спешни мерки лансират от Конфедерацията на българския туристически

...
Пакет от спешни мерки лансират от Конфедерацията на българския туристически
Коментари Харесай

За свободно влизане у нас от ЕС, Великобритания, Русия и Израел настоява туристическият бранш

Пакет от незабавни ограничения стартират от Конфедерацията на българския туристически бизнес с вяра сезон 2021 да бъде по-успешен. Сред тях е настояването българският туризъм - туристическият бранш да откри място в Плана за възобновяване и резистентност. От конфедерацията показаха на конференция в Българска телеграфна агенция предложенията си към служебното държавно управление, в очакване за чуваемост и бързи реакции.



Отваряне на границите за туристи от Европейски Съюз, Англия, Русия, Израел

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Няколко разновидността ще имат българите и чужденците, които желаят...

Отпадане на всички ограничавания за влизане в страната от страни-членки на Европейски Съюз, както и от Англия, Русия, Израел, желаят от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). Това разгласи ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който пое ротационното председателство на КБТБ. " В тези страни имунизационният развой е доста напреднал, не ги считаме за рискови и имаме потребност от техните туристи ", акцентира Алибегов. От конфедерацията упорстват отхлабването на режима да се ползва и за идващите от прилежащите страни, като с двустранни съглашения се уреди отпадне нуждата от показване на PCR проби при влизане в България.

Ако бъде даден подобен небосвод за туристите от тези страни, считано от 26 юни, ще стигнем до към 7.5 милиона пристигания тази година, което е с 1.5 милиона по-малко, уточни изпълнителният шеф на Български туристически съюз Румен Драганов, доскорошен първи ротационен ръководител на конфедерацията.

" В ниския сезон, който стартира от 1 май до 15 юни заетостта на хотелите е сред 3 и 5%, в междинния сезон – до 25 юли, ще доближат претовареност сред 17 и 25% и от 25 юли до 10 август, когато ще бъде върхът на сезона, чакаме претовареност от 60%, т.е. към 40% от местата за настаняване няма да одобряват туристи ", уточни още Драганов. Според него, в случай че отидем на равнище 60% от равнищата, които сме имали през 2019 година, тогава може да имаме годишен проект от 7.5 милиона пристигания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Страните от Европейския съюз официално са постигнали единодушие за издаването на COVID-19 пропуски за п...

Подкрепа за повече чартъри

За подкрепяне на българските самолетни компании, упорстват още от конфедерацията за реализиране на полети през лятото. " Авиокомпаниите ни не попаднаха в нито една от ограниченията за избавяне на бизнеса по време на Коронавирус пандемията, а в другите страни авиопревозвачите, които са национални и са от стратегическо значение, бяха подкрепени солидно " означи Алибегов. " Средствата от 35 евро на седалка, които се отпуснаха от държавното управление като помощ за чартърните полети, по скоро бяха помощ за туроператорите, в сравнение с за самолетните компании ", добави той.

Тези две ограничения - отпадането на рестриктивните мерки за влизане в страната от нискорисковите страни и подпомагането на българските самолетни компании, с цел да могат незабавно да поемат евентуалния интерес, който известието, че отпадат рестриктивните мерки ще създаде са двете съществени предпоставки за сполучлив летен сезон, посочи изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова.

Според нея третото нещо, което би трябвало да се направи, е установяване на карантинни хотели - във всеки основен туристически комплекс да бъде избран подобен хотел и разноските за неговата прехрана да бъдат поети от страната. Това е единствения рационален метод този механизъм да бъде обезпечен, уверена е Карастоянова. Тя уточни и различен вид: " Ако държавното управление има разстройства за какво би трябвало да поеме разноските за един дребен хотел, който може да остане празен, то във всеки от огромните туристически комплекси знаем, че има почивни станции - обществена държавна благосъстоятелност на разнообразни ведомства и изцяло естествено е в някоя от тези станции страната да промени метода по който действа и да го дефинира за подобен вид настаняване ".

" Ако на следващия ден не излъчим известие в интернационален проект, че след 2 седмици, считано от 26-ти отпадат всички ограничавания, респ. българската страна поема издръжката и настанява в карантинни хотели туристите, които имат потребност от това и поддръжка за техните фамилии, несъмнено, в случай че тези две неща не бъдат направени, сезонът ще бъде провален от нас, от наша страна, тъй като просто няма да сме си свършили работата ", съобщи Карастоянова.

Тя означи, че конфедерацията към момента не е поканена на среща със служебното държавно управление и заяви, че от КБТБ са подготвили писма до всички министри и от понеделник имат подготвеност за осъществяване на работни срещи, на които да аргументират предложенията си.

Ваучери за отмора

Въвеждане на ваучери за туризъм оферират още от конфедерацията на туристическия бизнес, като ваучерите за храна да могат да се употребяват за настаняване. " Сега е най-удачно това да влезе в действие, ще подкрепи доста нашите курорти ", акцентира Алибегов.

Румен Драганов разясни, че предлагането е наредбата за ваучерите за храна да бъде разширена единствено с една дума - и отмора. " Не се изисква никаква законова смяна, може да го извърши това държавно управление – една дума в Наредба 7 ", означи той и добави, че това ще даде небосвод на всяко последващо държавно управление да разшири размера на тези ваучери, с цел да могат да бъдат подкрепени българите да пътуват в България и да употребяват другите туристически услуги.

Вътрешният туризъм е извънредно натоварен, защото нямаме никакви рестрикции за пътувания сред градовете и Гърция не може да бъде съперник на България, означи още той. " На 1 май тази година имахме 485 000 автомобила, които пътуваха в страната, а на миналогодишния 40 000, тъй като тогава имаше караулки и трябваше да се извади документ че отиваш на работа ", уточни Драганов и добави, че в този момент за месец май са осъществени към 2.5 милиона пътувания на българи в България и упованията са за годината да надвишават 19 милиона.

Още оферти

Учредяване на фонд в поддръжка и привличане на семейства на интернационалните конференции и конгреси на територията на България, оферират още КБТБ. " От таксата за настаняване, която се отделя от хотелите към общините да се отделя и % за този фонд ", разясни Ричард Алибегов.

" Всеки един конгрес от огромните, който пристигна в България, е еднакъв на продобиване на Световно по футбол или на Олимпийски игри ", посочи Румен Драганов и означи, че борбата в тази област е огромна, тъй като става въпрос за огромен стопански резултат. " Милиони влизат в стопанската система на общината, когато се организира огромно интернационално събитие, без значение дали е обвързвано с математика, медицина или каквото и да е било друго ", акцентира той. " Ние предлагаме 5% от туристическата реклама да отидат във Фонд Конгресен туризъм, с цел да могат авансово да се финансират и провеждат мероприятията ", добави Драганов.

КБТБ ще изпрати отворено писмо до президента, премиера, министрите на културата и на туризма с молба за подпомагане за равноправно отнасяне на браншовите организации във връзка с Профон и Мюзикаутор, разгласи още Алибегов.

Той заяви и че от конфедерацията оферират и основаване на национална туристическа организация в публично-частно партньорство с страната, за което са подготвили план. Тя ще помогне да се сплоти целият отрасъл и рекламата да бъде по-таргетирана и по-ефективна, уверен е новият ротационен ръководител на организацията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР