В първия телевизионен дебат между кандидатите за евродепутати, Димитър Гърдев

...
В първия телевизионен дебат между кандидатите за евродепутати, Димитър Гърдев
Коментари Харесай

Кой колко пари изкара от престоя си в Брюксел? Елена Йончева, горкичката, е най-бедната евродепутатка

В първия ефирен спор сред претендентите за евродепутати, Димитър Гърдев от Има Такъв Народ, попита Андрей Ковачев от ГЕРБ какво е направил за 15-годишния си престой в Брюксел. Разбира се, напълно предстоящо, отговорът на Ковачев, бе разлят в някакви общи приказки. Нещо повече – той даже с цялата си безочливост съобщи, че нямало да му стигне времето да избори приносите си, само че общо взето, единствената, конкретика бе, че има заслуга да бъде признат Закон за въвеждане на единно устройство на мобилните телефони! Наистина прочувствено признание, а ние до момента сме се заблуждавали, че самодейността за това идва от Гергана и Соломон Паси!

 

Андрей Ковачев се е устремил към 4-ти мандат в Брюксел, където се е загнездил още през 2009 година И за какво не – както е известно, депутатството в Европейския парламент е финансово добре подплатено, а отговорностите – съвсем никакви. Най-малкото представителите на България там са доста надалеч от очите на гласоподавателите. Те, с дребни изключения, не дават изявленията, съвсем не се срещат с гласоподавателите, като изключим, че някои от тях провеждат визити на подбрани почитатели в Брюксел. Затова пък на какви приходи се радват!

 

Всеки народен представител в Брюксел си докарва над 2 млн. евро за 5-годишния мандат, излиза наяве от правилника на Европейския парламент. Основната заплата е идентична за всички, без значение от страната – 8 757.70 евро, или над половин милион евро за целия мандат.

 

Към заплатата на всеки европейски законотворец му се поставят 4 513 евро на месец надбавки за общи разходи (канцеларски разходи). За целия мандат това прави над 270 хиляди евро, които са изцяло безотчетни. Общо от заплата и представителни всеки делегат в Брюксел получава за 5-те години 796 240 евро. Но това не е всичко. На евродепутатите се поставят и по 320 евро командировъчни за всеки ден (общо 60) от пленарните сесии, което прибавя към приходите им 96 000 евро за мандат. Стига да се върви постоянно на работа.

 

Запознати настояват, че много от евродепутатите от дълго време са се изхитрили да посещават залата рано сутринта, с цел да се записват като присъстващи, а по-късно могат да си правят други персонални работи или да създадат тур по заведения за хранене и питейни заведения в сърцето на Европа. Да прибавим към тези екстри и парите за сътрудници. Разбира се, и те идват от касата на Европарламента. Дали ще си наеме сътрудници или не, всеки самичък си взема решение, само че парите си вървят – до 24 943 евро месечно или за целия мандат – 1 496 580 евро. При това не се изисква доклад по какъв начин са били изхарчени.

 

Факт е, че всеки евродепутат си има такива, само че никой от служителите в Брюксел не се бърка какви тъкмо заплати им се дават. Запознати разкриват, че няма нито един български представител, който да харчи цялата отпускана сума за асистенти и съветници. Редовна процедура е да се подписват контракти за по 2-3 хиляди на месец, а останалите пари да се прибират от депутата. Така, капка по капка, всеки един от представителите ни в Брюксел натрупа впечатляващи спестявания, а нашето обвързване като данъкоплатци е да им плащаме сметките. Общо за 5-годишния мандат всеки един ни коства най-малко 2 292 820 евро. Но това е минимумът, който се поставя на всеки български представител. Както и в нашето Народно заседание, към заплатата се начисляват и всякакви надбавки за присъединяване в някоя от многочислените комисии, като те са най-малко най-малко две. Бонуси се получават и за присъединяване в управлението на политическите групи. Цифрите, които по-надолу публикуваме като спестявания на нашите евродепутати не са дефинитивни, тъй като последните заявления са до края на 2022 година Какво са припечелили и добавили към сметките си през последната година и половина, занапред ще се види.

 

Поглед в декларациите демонстрира лъвски скокове в благосъстоянието на нашите хора в Брюксел. Например гербаджията Андрей Ковачев, до момента в който се е борил да се вкара общото зарядно, в персонален проект се е трансформирал в милионер, а също си е присадил и коса. Той е отишъл в Европарламента със 150 000 лв. банков влог, написа в декларацията му за 2013 година След мандатите си в Брюксел е към този момент с над 700 хиляди лева в банкови влогове, плюс още 43 000 лева в капиталов фонд. През 2017 година Ковачев е посочен измежду най-богатите български представители в Европарламента със спестени над 1,280 млн. лв.. Пестеливият народен представител тогава си е купил апартамент от 70 кв. м в Белгия за 735 392 лева

 

Друг деец в Брюксел и огромен спестовник е войводата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, прочул се с пиянските си изцепки по света и у нас. Той стартира европейската си кариера през 2014 година с 20-ина хиляди лв. спестявания. Сега е към този момент с над 1,3 млн. лева Още стотина хиляди лв. държи в брой. Андрей Новаков от ГЕРБ, който тези дни се отличи с допустимо най-тъпия пиар – спрял и сменил гумата на три хубавици, инцидентно аварирали на шосето сред София и Самоков, също е станал състоятелен човек около евродепутатството си. Преди да се намести в Брюксел през 2014 година, той е бил пиар на скандалния някогашен кмет на Благоевград Атанас Камбитов, само че се е записал в ГЕРБ още през 2008 година През 2014 година, когато дебютира в Брюксел, е записал в декларацията си някакви си 17 хиляди лв.. Сега спестяванията му са над 700 бона!

  

Несменяемият представител на ГЕРБ Емил Радев през 2014 година е икономисал 60 000 лева, а в този момент е записал над 1,1 млн. лева в декларацията си. Да напомним, че той е някогашен народен представител в 41-вото и 42-рото българско Народно заседание, където заплатата му е в пъти по-ниска. Радев, преди да се гмурне в политиката, е варненски юрист, само че съгласно осведомени тогавашният му приход не е бил повече от 10 хиляди лв. на месец. В формалната му биография е маркирано, че преди време е бил боец в секретното отделение „ Тихина “, дружно с шефовете на авторитетната варненска формация ТИМ.

 

Друг деец в политиката и представител на Съюз на демократичните сили – Александър Йорданов, също би трябвало да е доста удовлетворен от кариерата си в Брюксел. Той е съумял да спести 1,2 млн. лв., а е почнал мандата си в Европарламента през 2019 година с едвам 80 000 лв.. В настоящата листа на ГЕРБ-СДС Йорданов отсъства, само че надали гласоподавателите ще бъдат смутени. За 5-те му години в Брюксел не се е чуло да е стартирал някаква самодейност. Затова пък, споделят, че постоянно пращал тъжби до притежателите на двете частни национални малките екрани у нас, когато си разрешават да пускат репортажи, в които не хвалят неговата коалиция ГЕРБ-СДС.

 

Бившият шоф на кабинета на президента Радев, „ тъмночервеният “ Иво Христов, който не пропуща да се изкаже против Европейския съюз и неговите водачи, също е икономисал над 1 млн. лв.. Заминал е в Брюксел с едвам 100-ина хиляди лв.. На тези избори Иво Христов няма да се бори нито за народен представител, нито за евродепутат. Не че някой му е предложил. „ Моята идея е президентската република “,  казва той – Предпочитам да остана при идеята, в сравнение с да диря чия фланелка да облека, с цел да се явя на избори “.

 

Неговата „ съотборничка “ Елена Йончева няма такива възвишени цели, тя към този момент е вписана в листата на Движение за права и свободи. На процедура тя ще се окаже единствената наша представителка в Брюксел, която в края на мандата си е по-бедна от началото му. Към края на 2022 година тя има да изплаща над 120 000 лв. заеми. Спестяванията й са едвам 6 720 лв.. Преди седмица Йончева беше наказана да заплати над 58 хиляди лева за налози и още 11 500 лева за правосъдни разходи. Причината е, че е била шеф на компания с неплатени отговорности.

 

За някогашната й половинка Сергей Дмитриевич Станишев обаче би трябвало да сме спокойни. От последната му декларация излиза наяве, че има над 2 млн. лева спестявания.

Дългогодишната евродепутатка Искра Михайлова, която в този момент е на едно от челните места в листата на Движение за права и свободи, е икономисала към 200 000 лв.. Тя обаче е вложила и 260 000 лева в покупката на апартамент в София.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Андрей Ковачев ГЕРБ ВМРО Ангел Джамбазки Европарламент евродепутат ЕП Брюксел Гергана и Соломон Паси Андрей Новаков Благоевград Атанас Камбитов Емил Радев Иво Христов Сергей Дмитриевич Станишев Искра Михайлова Елена Йончева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР