Паелята e емблематично испанско ястие, за чиято родина се приема

...
Паелята e емблематично испанско ястие, за чиято родина се приема
Коментари Харесай

Неустоими рецепти за вкусна паеля

Паелята e емблематично испанско ядене, за чиято татковина се приема Валенсия. Там локалните го употребяват в неделя и на празника Фаи. Вкусното ястие прелестно сплотява ароматите на средиземноморската кухня.

Основните съставки, от които се подготвя паелята, са ориз, шафран и зехтин. Прието е да се добавя с разнообразни зеленчуци, пилешко месо, заек или морски блага. Името на ястието идва от съдът, в който се подготвя. Това е огромен плосък тиган с две дръжки.

Според традициите паелята се готви на огън, разпален на пода. Дървата, които се употребяват са от портокалово дърво, тъй като димът дава спомагателен мирис на паелята. Този вид дърва се намират елементарно във Валенсия поради огромните насаждения на портокали, които се подрязват постоянно.

Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица напряко от тигана. Днес ще ви срещнем с 3 вкусни предписания за паеля, които, несъмнено, не е належащо да приготвяте на пода.

 Вкусна Паела

За първата рецепта, която е с морски блага, имате потребност от: 500 г сварени миди с черупката, 150 г огромни скариди, 400 г филе от риба, нарязано на части, 1 глава остарял лук, нарязан на ситно, 2 скилидки чесън, нарязани на ситно, 2 червени чушки, 250 г ориз, 200 г замразен грах, 1/2 с.л. шафран, 1 л. пилешки бульон, 50 мл бяло изсъхнало вино, зехтин, сол, черен пипер, сокът от 1/2 лимон.

В тиган се загряват 2 лъжици зехтин и се запържват морските блага. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в различен съд. Оставят се настрани. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавят се чесънът и оризът. Разбъркват се добре и се налива виното.

Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се всмуква виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се прибавя грахът.

След като ориза поеме течността се прибавя по малко от бульона, като се оставят към 1/4 от него. Накрая се поставят мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Ястието се мести в загрята на 180 градуса фурна за към 20 минути.

 Вегетарианска Паеля

Ако желаете да приготвите паеля с пилешко или друго месо, използвайте горния способ на подготвяне. Зеленчуците също са същите.

Много хора обичат да похапват вегетарианска паеля. За нея ще ви трябват: 1 ч.ч. шафранов ориз, 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 алена чушка, нарязана на линии, 150 г зелен боб, 150 г наедрял зрял фасул, авансово сварен, 2-3 червени домата, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 80 мл зехтин, сол, щипка шафран, лимон.

Смленият шафран се разрежда с малко бульон и леко се сварява. В тиган се загрява мощно 1/3 от зехтина, прибавя се чушката и се пържи до зачервяване. Изважда се и се оставя да изстине и по-късно се обелва. Зеленият фасул с малко чесън и лук се запържва и изважда от тигана.

Прибавят се доматите и дружно с лука се пържат няколко минути. Добавя се оризът, двата типа фасул и зеленчуковият бульон. Пърженето продължава, само че на спокоен огън.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР