Падналите валежи през първата половина на септември, с изключения на

...
Падналите валежи през първата половина на септември, с изключения на
Коментари Харесай

Първа есен идва с майски температури

Падналите превалявания през първата половина на септември, с изключения на обособени места в югоизточните региони, бяха без стопанско значение - под 5 л/кв. м. В по-голямата част от полските региони сухата и сбита почва съществено попречва провеждането на сезонните почвообработки. Поради тази причина на доста места в страната са пропуснати оптималните периоди за сеитбата на зимната рапица, които изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През множеството дни от идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия ще се дефинират от изсъхнало и топло за септември и първа есен време. За региона на Пловдив и региона най-високите дневни температури ще са в границите 25-29 градуса (в неделя). Захлаждане до 20-22 градуса се чака в сряда и четвъртък, само че без превалявания. В района заплаха от слани през седмицата няма. Сутрешните минимални температури също ще са над нормата - до 16 градуса, като се предвижда най-ниската да е 8 градуса.

Последните етапи от развиването на късните аграрни култури ще протичат при близки до нормалните за края на лятото и началото на есента топлинни условия. В началото на третото десетдневие късните хибриди царевица ще приключат развиването си. При памука ще протича фаза узряване. При ориза ще се следи восъчна и цялостна зряла възраст. През интервала сериозни минимални температури за зеленчуковите култури от късното полско произвеждане не се предвиждат.

В началото на третото десетдневие на септември в крушовите насаждения би трябвало да се следи за появяването на рисков пакостник - крушовия пъпкопробивач. Борбата против този противник е ефикасна против възрастните човеци при започване на есента, припомнят агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

Тази година есенното равноденствие ще бъде на 22 септември от 22:21 ч. българско време. В дните на есенното и пролетното равноденствия денят и нощта са почти равни по дълготрайност, само че не напълно равни. Изместване в интерес на деня се получава, тъй като за изгрев се приема появяването на слънцето на хоризонта, а не появяването на средата му. Също по този начин заради пречупването на светлината от въздуха можем да следим слънцето още преди то в действителност да е минало линията на хоризонта. С есенното равноденствие посрещаме астрономическата есен и се сбогуваме с лятото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР