Отпуснатите от банките кредити за жилища вече надхвърлиха 12 милиарда

...
Отпуснатите от банките кредити за жилища вече надхвърлиха 12 милиарда
Коментари Харесай

Кредитите за жилища - над 12 млрд. лв.

Отпуснатите от банките заеми за жилища към този момент надвишиха 12 милиарда лв.. Това демонстрират последните отчетни данни на Българска народна банка към края на месец януари.

В съпоставяне с предходната година сумата се усилва с 11%. За съпоставяне, световната финансова рецесия, която доближи и България през 2009 година, беше предхождана от 2 години с доста по-голям годишен растеж в кредитирането – надлежно с 62% през 2008 година и 35% през 2009 година,  демонстрират данните на Българска народна банка.

Всъщност, откогато се води статистика, единственото намаление в размера на ипотечните заеми е след 2014 година, като максимален принос за този резултат има банкрута на КТБ.

Това, което е видно също по този начин е забележителното възстановяване на качеството на портфейлите с ипотечни заеми на банките. Необслужваните отговорности по жилищните банкови заеми у нас се намалява от 22% през 2014 година до 5% към края на януари 2020 година

Въпреки това огромен % от покупко-продажбите за парцели у нас към момента се подписват без контракт за ипотека. Според данните на Имотния указател през 2020 година у нас са били подписани общо към 40 000 законни и договорни ипотеки, които съставляват под 25% от всички покупко-продажби с парцели, осъществени през годината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР