Отпадните води в Швейцария са по-ценни, отколкото миризливи, твърдят учени.

...
Отпадните води в Швейцария са по-ценни, отколкото миризливи, твърдят учени.
Коментари Харесай

В канализациите на Швейцария има злато и сребро за милиони долари, твърдят учени

Отпадните води в Швейцария са по-ценни, в сравнение с миризливи, настояват учени. Според техни калкулации канализациите в страната съдържат злато и сребро на стойност 3.1 млн. $, оповестява Българска телеграфна агенция.

Националният институт за изследвания на водите " Еаваг " (Eawag) заяви през днешния ден, че общо 43 кг злато и 3 тона сребро попадат в пречиствателните станции за отпадни води всяка година, като цената на всеки от металите е малко над 1.5 млн. $.

Повечето злато идва от златните рафинерии в кантон Тичино, а среброто е употребявано от химическия и фармацевтичния бранш, сочи изследването.

Швейцария е огромен център за търговия на първични материали, както и един от най-големите преработватели на злато. Благородният метал възлиза на над една четвърт от износа на страната за предходната година, като Швейцария е продала в чужбина злато на стойност над 300 милиарда $, съгласно държавната статистика.

На някои места в Тичино концентрацията на злато в шлаката е толкоз висока, че може да си заслужава да бъде рециклирана, отбелязва " Еаваг ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР