Отново протести на майки на деца с увреждания пред Министерски

...
Отново протести на майки на деца с увреждания пред Министерски
Коментари Харесай

Майки срещу отнемането на деца от бедни родители

Отново митинги на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет.  Този път недоволството е за здравите деца в системата за общественото подкрепяне, които са настанени в институции или приемни фамилии, вместо при свои близки. Това заяви Вера Иванова от Инициативата " Системата ни убива ", която е основател на митинга, проведен в обществените мрежи, пред БТА. И този път митингът на майките на деца с увреждания е под надпис: " Да спасим децата от системата ".

Според Иванова,  държавата влага голям финансов запас за институции, които имитират фамилии, като по този метод обрича на геноцид биологичните родители, изпазнали в усложнение заради беднотия.

" Строг е контролът на съда, само че единствено за тази година имаме към 20 правосъдни решения, в които се показва, че детето е отнето безпричинно. Същевременно всички тези обществени служащи не престават да работят в системата ", сподели още Вера Иванова.

Едно от протестните претенции е точно за незабавното уволняване на шефовете от системата на общественото подкрепяне в случаите, в които нуждата на мярката по извеждане на детето от биологичното семейство не се удостовери от съда.

Вера Иванова установи, че поддръжката от страна на страната вместо към биологичните родители е напълно ориентирана към приемните фамилии. Затова е и друго протестно искане, обвързвано с изработването на тактика за фамилията и детето.

С митинга си майките на деца с увреждания желаят идентична месечна поддръжка на децата в приемни фамилии и тези, отглеждани от близки или родственици. За да се случи това, те желаят унищожаване на член 49 от Правилника за използване на Закона за протекция на детето.   " Ние желаеме идентична финансова помощ, с цел да могат децата да не губят връзката със фамилията и с околните си и да не е спънка бедността пред развъждането им ", изясни Иванова.

Тя сподели още, че на митинга ще излязат деца, които са били в системата. " Ще приказват те - какво са претърпели и какво са им предизвикали обществените. Крайно време е това безсрамие да се спре. Протестът е за тях ", сподели още Иванова.

Другите им претенции плануват извеждането на дете от фамилията му да бъде последна мярка, а при определяне на принуждение над дете да бъде извеждан насилникът, а не детето. От самодейността оферират и подготовката на нов документ - Стратегия за фамилията и детето, заяви Дарик.  

Майките желаят още възбрана за оказване на напън върху биологичните родители да се откажат от родителските си права, безкомпромисни дейности в случаите " деца раждат деца ", модерна методика за оценка на родителския потенциал, механизми за надзор върху работата на обществените служащи.

От Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ възразиха и излязоха с публична позиция, че отнемането на деца от родителите им в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР