Покрай делото Октопод срещу Алексей Петров, който бе обвинен и

...
Покрай делото Октопод срещу Алексей Петров, който бе обвинен и
Коментари Харесай

Lupa.bg разплита сагата: Кой назначи Алексей Петров в службите през 2001 г. - Филчев или ген. Атанасов?

Покрай делото " Октопод " против Алексей Петров, който бе упрекнат и съден като водач на проведена незаконна група, политици, публицисти и анализатори се пробваха да разплетат въпроса кой е назначил Трактора за кадрови чиновник в Националната работа за сигурност през 2001 година

Замесените в назначението на екс баретата още веднъж в службите излязоха с разнообразни версии. Това става по времето, когато шеф на НСС е ген. Атанас Атанасов, а Министерство на вътрешните работи началник - Емануил Йорданов в държавното управление на премиера Иван Костов. 

В качеството си на министър на вътрешните работи Цветан Цветанов разгласи, че влизането на Алексей Петров в службите е станало със глобата на основния прокурор Никола Филчев и вътрешния министър Георги Петканов, както и че към момента в контролните органи има хора от приятелския кръг на Филчев, които работят против страната.



През 2001 година Алексей Петров е назначен за кадрови чиновник в Националната работа за сигурност 

Лично Никола Филчев се е обаждал на шефа на НСС ген. Атанас Атанасов и му обяснявал, че Петров ще бъде потребен, в случай че бъде назначен на работа под прикритие, тъй като имал доста скъпи контакти. Това пък разгласи самият Атанасов, който бе измежду очевидците по делото " Октопод ". Генералът обаче изясни, че постоянно е бил преднамерен по отношение на Петров, заради околните му връзки с Филчев.

Емануил Йорданов от своя страна призна, че е назначил Алексей Петров по предложение на ген. Атанас Атанасов, който тогава е бил шеф на Национална работа „ Сигурност ". В рекомендациите за назначението на Петров се казвало, че той със своята активност и контакти би могъл да дава значима информация за Министерство на вътрешните работи.



Вътрешният министър Емануил Йорданов е издал заповедта за назначението на Трактора в контраразузнаването по време на държавното управление на Иван Костов

По думите на ген. Атанасов на Алексей Петров не са възлагани задания, той не е получавал и заплата. Никой обаче не можа да отговори на въпроса освен това състояние за какво някогашната барета е бил държан на работа и по какъв начин се е стигнало до неговото преназначаване и след това награден от различен вътрешен министър - Георги Петканов, без за това да е налице публично предложение.

Атанас Атанасов пък изрично отхвърля назначението на Петров да е станало, с цел да бъде овладян митингът на таксиметровите водачи, който едвам не смъкна държавното управление на Костов при започване на 2001 година, когато някогашният консултант е бил назначен за щатен чиновник на НСС.

Днешният народен представител от Демократична България Атанас Атанасов преди години съжали, че е назначил Трактора в НСС: „ Това не е нещо, с което се гордея. Това е една доста сполучлива интервенция на някогашната Държавна сигурност, която е съумяла да внедри в тогавашната НСС една спяща клетка, която след това, както видяхме през 2008 година беше задействана ”.



Като началник на НСС през 2001 година ген. Атанас Атанасов предлага Алексей Петров да бъде кадрови чиновник на службата

Наследникът на Атанасов в НСС ген. Иван Чобанов пък твърди, че присъединяване на Алексей Петров в работата на службата било прекомерно непретенциозно. Чобанов изясни, че по негово предложение е имало заповед за съкращаването на Петров, само че заради правно-технически особености не са съумели да я изпълнят. Заповедта е била издадена заради редуциране на щата в службата по отношение на промяната, която е направена там през 2002-2003 година Тогава службата била главно преструктурирана и щатът бил скъсен.

Чобанов сподели, че Петров не е бил уволнен, защото е имало различен свободен щат – явния щат, на който обаче не е бил назначен. Така Петров не е бил нито скъсен, нито назначен на явния щат. Чобанов изясни заплетената обстановка с думите: „ Единствената правна опция беше да го преназначим на явния щат. Ако ние не го направихме, съдът щеше да го направи, защото Алексей Петров потегли да ни съди тогава. ”



Шефът на НСС ген. Иван Чобанов твърди, че нямало по какъв начин да уволнят Алексей Петров

Самият Никола Филчев отхвърли изказванията, че той е ходатайствал Алексей Петров да бъде назначен в НСС. Бившият основен прокурор твърди, че Петров е назначен в НСС по предложение на Атанас Атанасов през 1999 година от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов от държавното управление на Иван Костов.

Филчев съобщи още, че основният прокурор не назначава чиновниците на НСС, те се назначават по предложение на шефа на НСС от министъра на вътрешните работи. 

Бившият обвинител номер 1нарече и цирк делото " Октопод ", по което обвинени за изнудване бяха Алексей Петров и още петима души.

" Не познавам Алексей Петров. Теоретически не е било допустимо да посреднича за него ", съобщи Филчев, който постоянно изпада в амнезия по избрани въпроси. 



Никола Филчев се срещнал с Алексей Петров през 1999 година и тогава ги срещнал основният секретар на Министерство на вътрешните работи Божидар Попов

" Никога не съм поддържал контакт с Алексей Петров ", съобщи някогашният основен прокурор и на съвещание по делото „ Октопод ". По думите му двамата се видели за първи път през 1999 година, когато ги е срещнал някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Божидар Попов. Срещнали се няколко пъти в столичен ресторант по отношение на парцел, който Филчев купувал за майка си. Бившият основен прокурор съобщи още, че познава единствено по име някогашния началник на Национална работа „ Сигурност " Атанас Атанасов и няма да го познае, в случай че го види. Филчев добави още, че не е знаел, че Петров е работил в НСС.

През 2010 година като ръководител на комисията за надзор на ДАНС в Народното събрание Волен Сидеров разгласи, че Алексей Петров, който в цивилния живот се изявява като предприемач, съветник и учител в УНСС, е бил назначен в НСС в посоки, работещи в региона на " стопанската система, туризма и непознатите ползи. "

Трактора е бил кадрови чиновник, само че би могло да е и под прикритие, тъй като е бил назначаван в бордове на компании – " Кремиковци ", " Лев Инс " и други такива, добави ръководителят на комисията за надзор на ДАНС. Сидеров заключи, че е процедура чиновници на службите да се назначават в управленията на държавни и частни компании.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР