Отново отвориха за чужденци граничния пункт Рафа“, единственият възможен изход

...
Отново отвориха за чужденци граничния пункт Рафа“, единственият възможен изход
Коментари Харесай

Единственият изход от Газа към Египет: Отвориха пункта „Рафа“

Отново отвориха за чужденци граничния пункт „ Рафа “, единственият вероятен излаз от Газа към Египет. Евакуациите бяха спрени в петък поради проблеми с превозването на потърпевши от вътрешността на анклава.

Има риск и за други 37 новородени, тъй като интензивното поделение не работи

Световната здравна организация заяви, че е изгубила връзка с най-голямата болница в град Газа и предизвести, че половината лечебни заведения в линията към този момент не работят.

Снимка: Reuters

Лекари от най-голямата болница в Газа настояват, че новородени са извадени от кувьозите, а две недоносени бебета към този момент са умряли поради неналичието на ток.

Очаква се да бъде отворен граничният пункт „ Рафа “, единствен вероятен излаз от Газа към Египет

„ Имаме към 600 приети в болница пациенти, които се нуждаят от здравна помощ и би трябвало да се изтеглят. Oт тях към 37 до 40 новородени, недоносени бебета “, изясни доктор Мохамед Обейд, хирург в болница " ".

Снимка: Reuters

Израелската войска отхвърля обвиняванията, че е атакувала лечебното заведение, само че призна за конфликти с бойци на „ Хамас “ в региона.

„ Персоналът на болница " Ал-Шифа " изиска да помогнем на бебетата в педиатричното поделение да стигнат до по-безопасна болница. Ще предоставим нужната помощ “, изясни Даниел Хагари, боен представител на Израел.

Страната ще резервира контрола по сигурността в Газа след края на войната

„ Мислехме, че болничното заведение е безвредно място, само че не беше. Ако бяхме останали още пет минути в " Ал-ШИфа ", щяхме да бъдем убити. Започнаха да ни бомбардират и ние избягахме “, споделя Самира ал-Хоар, която бяга от региона.

Снимка: Reuters

В същото време първата група чужденци и ранени палестинци, евакуирани след отварянето на Рафа, дойдоха в Египет. В Газа през пункта са влезнали минимум 80 камиона с филантропична помощ.

Снимка: Reuters

Израелската работа за обща сигурност и Израелските сили за защита оповестиха за залавянето на към 20 души от " Хамас " в линията Газа, които се разпитват, оповестява The Times of Israel.

„ Разпитите на терористите ще бъдат употребявани за приемане на настояща разследваща информация от мястото на събитието и за подкрепяне на продължаването на сухопътната интервенция и бойните дейности ", се споделя в изказване на службата за сигурност.

Протести в Европа

Многохилядни бяха демонстрациите в огромни европейски градове. В Барселона пропалестински стачкуващи се пробваха да щурмуват затворена от полицията жп гара.

В Лондон органите на реда арестуваха над 120 контрадемостранти, след 300-хилядният митинг през вчерашния ден. 20 хиляди стачкуваха в Брюксел.

Саудитска Арабия прикани за завършек на войната, а Иран предизвести за разгръщане на спора

В Париж леви депутати нощес се причислиха към 16 хиляди пропалестински стачкуващи, а през днешния ден се организира шествие против антисемитизма.

Всичко за спора в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж:

Следете всички събития в този онлайн репортаж

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР