Отношенията НАТО - Русия ескалират с всеки изминал час. Под

...
Отношенията НАТО - Русия ескалират с всеки изминал час. Под
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов пред ПИК: Пред прага на война разнобой между премиера и военния министър за НАТО е недопустим - в нормалния свят щеше да има оставки и уволнения. Петков няма работа в Северна Македония

Отношенията НАТО - Русия ескалират с всеки минал час. Под предлог, че американското разузнаване разполага с доказателства за подготвяна съветска военна атака в Украйна, Алиансът изпрати свои елементи на границата. Путин сложи ултиматум - Русия е изрично срещу напредването на НАТО на изток. Кризата, обвързвана с Украйна и в която непрестанно звучи думата " война ", е основана от Запада и той би трябвало да я реши.

България е на първия ред при спор на великите сили. А в това време нашите политици не съумяват да реализират единна позиция.

Потърсихме за коментар на българското политическо държание проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как тълкувате този разнобой по тематиката за разполагане на части на НАТО у нас, проф. Константинов? Военният министър Стефан Янев сподели, че не са нужни спомагателни войски на Алианса в България. Премиерът Кирил Петков отвърна, че това е персонално мнение на някогашния длъжностен министър-председател. Президентът Румен Радев пък заключи, че изобщо не е имало такова искане от страна на НАТО.

- Изключваме кой е крив и кой - прав. Такова политическо държание е неприемливо. Разнобой по една толкоз значима тематика сред премиера и военния министър е неуместен. В една естествена страна незабавно щяха да последват оставки, уволняване...

Има мощна опасност от война, ние сме близо до нея. А нашите политици се държат по толкоз безконтролен метод. Пак споделям, неприемливо е.

Появява се и трета фигура, която в действителност е централна. Но какво значение има ли искане от НАТО, няма ли? Алиансът се приближава все по-бързо до границите на Русия. Тя е длъжна да реагира и го прави, както виждаме. България е член на НАТО и би трябвало да се държи като такава.

- Това не е първият образец за разнобой във властта през годините при толкоз значим проблем?!

- Вярно е. Трябва да се приказва единно. Ние сме в навечерието на война. И би трябвало да го разберем.

- По тематиката " Северна Македония " царува едно напрежение, което подухва на мисълта, че никой не знае в действителност какво да се прави - нито властта, нито опозицията?!

- Вярно е, че не знаят. Премиерът няма работа в Северна Македония. Те, македонците, би трябвало да дойдат тук. Да ни кажат " Добър ден ", да ни питат " Как сте ".

Който си разреши да заиграва с тематиката " Македония ", си отива от властта доста бързо. С нея имаме кърваво червени линии. Който споделя, че историята няма значение, не знае какво приказва.

Македонците за какво не идват тук? Защото мислят, че България се кани да отстъпи. Не бива да го позволяваме.

Някои се готвят да извършат национално изменничество.

- Кои са тези някои?

- Не мога да упреквам авансово съответни хора. Но, в случай че не се вземем в ръце и не разберем, че историята е доста значимо нещо, ще има национално изменничество.

- Президентът Румен Радев разгласи, че България продължава да бъде открита за разговор със Северна Македония и това би забързало процеса по нейната европейска интеграция...

- Разговорите са хубаво нещо. По-добро, в сравнение с да се размахват калашници. Когато македонците го схванат, ще си обзет парцалите.

Ние сме наказани да живеем дружно. Това е.

- Европейски Съюз сега сякаш няма интерес от разширение. Мислите ли, че той се интересува от мнението на България?

- Европейски Съюз не знае какво желае. Той не може да се оправи с обикновено нещо като енергийната си политика. Европейците нямат визия по какъв начин да си стоплят къщата. Държат се като безпомощно дете.

Съединени американски щати имат интерес от разширение, с цел да укрепят източноевропейския фланг на НАТО.

Но България има собствен народен интерес.

- Ако се върнем към нашите вътрешни проблеми - обикновено ли е депутатите да слагат на разискване въвеждането на зелен документ за достъп до Народно събрание, а в това време да карат народа да влиза в кръчмите с такива документи? Народните представителите би трябвало да дават образец, а се получава тъкмо противоположното?!

- Недопустимо е. Не може от хората да искаш едно, а ти да правиш друго. Няма нищо по-гадно от двойния стандарт. Да бяха махнали документите изобщо, народът ще стартира да измира. Това ли желаят?

- Вече има ярък лъч за края на пандемията. Доста наши и международни учени оповестиха, че омикронът ще постави финала. СЗО също излезе с такава позиция.

- Дай боже! СЗО се чудя какъв коефициент на просветеност имат. Те са отговорни за антиваксърството.

В началото на пандемията предвиждах, че от вируса ще измрат 90 хиляди души. Това са повече от починалите в Първата международна война. Когато споделих това, ме гледаха учудено и ужасено. Защото в действителност цифрата е шокиращо. Особено за тогава. Дай боже всичко да завърши към този момент и тази прогноза да не се сбъдне.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР