Отношението на Европейския съюз към Западните Балкани е тревожно и

...
Отношението на Европейския съюз към Западните Балкани е тревожно и
Коментари Харесай

Македонски анализатор: Приемането на Западните Балкани в ЕС е златен шанс за Макрон

„ Отношението на Европейския съюз към Западните Балкани е обезпокоително и разочароващо. Изглежда, че на идната среща на високо ниво в Словения Европейски Съюз ще предложи разочароваща изразителност по отношение на района “.

Това споделя Емил Кирияс, политически анализатор и някогашен държавен секретар в Министерството на външните работи на районен съд Македония в изявление за „ Дойче веле “. Коментарът му е във връзка оповестената по-рано вест от Ройтерс, че Европейски Съюз към този момент не може да се консолидира и да подсигурява бъдещо участие на шестте балкански страни. Агенцията цитира четирима дипломати и вътрешен документ на Европейски Съюз, а новината пристигна до момента в който ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е посещаване в Западните Балкани.
 Урсула фон дер Лайен: Няма подозрение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен: Няма подозрение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от Европейски Съюз
Албания и Северна Македония без всякакво подозрение ще бъдат част от Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия У...

Според Ройтерс в декларацията от срещата на високо ниво ЕС-Западни Балкани, планувана за 6 октомври в Словения, Европейски Съюз възнамерява да повтори обещанието, обещано преди 18 години (на срещата на върха в Солун) за недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Ройтерс прецизира, че разполага с плана на документа.

" Проведени са най-малко два кръга договаряния, само че няма съглашение ", споделиха дипломатическите източници пред Ройтерс.

Държавите-членки не разкриват позициите си по въпроса, само че съгласно дипломатите богатите страни като Дания, Франция и Нидерландия се притесняват от повтаряне на бърза интеграция на страни, като Румъния и България в Европейски Съюз през 2007 година Но те също по този начин се опасяват от неприятното ръководство на трудовата миграция, като тази към Обединеното кралство, което накара доста британци да се извърнат против Европейски Съюз.

България е срещу присъединението на районен съд Македония заради спор, обвързван с езика, заяви Ройтерс, само че даже и да има някакво съглашение, неприятното състояние отразява парализата на проекта на Европейски Съюз за създаване на „ другарски кръг “ от Украйна до Тунис, с по-тесни връзки, само че също по този начин с търговия и помощ.

Кирияс счита, че въпросът не се отнася толкоз до Нидерландия и Дания, а още по-малко до България. Според него погледите са ориентирани към френския президент Еманюел Макрон, който ще поеме председателството на Съюза преди френските избори. „ Той или ще покаже увереност и водачество за Съюза, изключително за ускорената интеграция на Западните Балкани, за което французите могат да го възнаградят с нов мандат, или ще продължи да нанася геополитически провали, да изнася протестни речи и да отдръпва посланици “, твърди Кирияс. „ Ако чашата се огледа като на половина цялостна, а не на половина празна, както е сега, в действителност Западните Балкани са златен късмет за Макрон и за Франция и Европейски Съюз “.
 Пендаровски: Европейски Съюз би трябвало да остави вратата отворена Пендаровски: Европейски Съюз би трябвало да остави вратата отворена
Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Европейският съюз би трябвало да остави вратата отворена освен поради нуждата о...

Това ще помогне на напрегнатите връзки в района, ще даде мотивация за бързо решение на двустранните проблеми, даже македонско-българския, и ще сътвори нов подтик за вътрешни новаторски процеси, твърди още анализаторът.

Коментирайки оповестения план на декларация за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, външният министър Буяр Османи сподели, че в подготовката на органите на Европейски Съюз за взаимната декларация, която да бъде призната на срещата на върха в Бърдо, е зародила алтернатива дали тази среща на върха въобще е за разширение и дали думата „ разширение " би трябвало да участва в този документ.

„ Някои го поясняват като продължение на евроскептицизма на избрани страни “, сподели Османи.

Външният министър уточни, че без значение от опцията, посланието не е положително от позиция на единодушието на Европейски Съюз във връзка с Западните Балкани.

„ Има държави-членки, които считат, че Европейски Съюз действа прекомерно мудно, с цел да може да причисли шест нови държави-членки или да се подкопаят правата на страните на несъгласие “, сподели Османи.
 Меркел: Сърбия и Западните Балкани имат дълъг път към участие в Европейски Съюз Меркел: Сърбия и Западните Балкани имат дълъг път към участие в Европейски Съюз
Сърбия, както и други страни от Западните Балкани, към момента имат дълъг път, преди да се причислят към Европейския съюз. Това съобщи ге...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР