Отне по-малко от четири часа на девет съдебни заседатели, за

...
Отне по-малко от четири часа на девет съдебни заседатели, за
Коментари Харесай

Какво означава поражението на Google за конкуренцията в икономиката на приложенията

Отне по-малко от четири часа на девет правосъдни заседатели, с цел да се произнесат. На 11 декември в съда в Сан Франциско те единомислещо се съгласиха, че магазинът за приложения на Гугъл е монополист и че компанията е имала антиконкурентно държание. Решението нанася тежък удар на интернет колоса, който в същото време е замесен в други правосъдни борби. Освен това то може да предефинира стопанската система на магазина за приложения.

Повечето смарт телефони работят на една от двете операционни системи. iOS на Apple е градина единствено с един магазин за приложения - личен. Други производители на устройства са склонни да употребяват Android на Гугъл, който на хартия разрешава достъп до магазини за приложения, разнообразни от Гугъл Play Store. Казусът беше дали е по този начин на процедура. През 2020 година студиото за игри Epic Games прикани играчите да употребяват неговата система за заплащания, с цел да вършат покупки във Fortnite, нейната блокбастър игра. Идеята беше да се заобиколи понижението от 30%, подхванато от Apple и Гугъл за множеството покупки в приложенията в техните магазини за приложения. Fortnite беше неразрешен за малко и от двете компании. Присъдата Epic заведе дело. Неговите юристи твърдяха, че Гугъл задушава конкуренцията, като подписва покупко-продажби, наред с други, производители на смарт телефони като Samsung и LG, с цел да даде на Play Store първо място на техните устройства в подмяна на понижаване на приходите. Съдебните заседатели не одобриха отбраната на Гугъл, че се конкурира гневно с Apple, както и с други магазини за приложения на устройства с Android.

Дотук всичко е ясно. Това, което прави обстановката странна, е, че присъдата е в несъгласие с тази в съвсем идентичното дело на Epic против Apple. То приключи през 2021 година с победа на Apple по девет от 10 точки (по десета, обвързвана с потреблението на различни системи за таксуване, тя загуби).
Реклама
Една от аргументите за разликата може да е, че ориста на Гугъл е решена от жури, а не от арбитър. Общественото мнение е скептично настроено към огромните технологии, като две трети от американците считат, че те имат прекомерно огромна власт. Съдебните заседатели може също да се затруднят да схванат нюансите на антитръстовите закони. Друго пояснение е, по подигравка на ориста, че Гугъл се е пробвала да направи мобилния си програмен продукт прекомерно отворен. Всеки може да употребява кода с отворен код на Android гратис, с цел да сътвори своя лична операционна система. От друга страна, клиентите и разработчиците на Apple знаят, че тя управлява всички аспекти на iPhone. Да бъдеш затворен в оградената градина на Apple може да е по-приятно, в случай че потребителите знаят в какво се забъркват. По-малко, в случай че рестриктивните мерки са наложени от производителя единствено на операционната система, за която той твърди, че е отворена. Ефекти Присъдата може да повлияе на две други каузи против Гугъл от Министерството на правораздаването на Америка. Първото влезе в съда през септември. То се концентрира върху покупко-продажбите на Гугъл, с цел да подсигурява, че е търсачката по дифолт на разнообразни устройства и уеб браузъри. Подобни договорености са коствали 26 милиарда $ през 2021 година Второто евентуално ще стартира идващото лято и ще преглежда рекламния бизнес на Гугъл.

Съдията по делото с Epic ще вземе решение за отбрана при започване на идната година. Една от опциите е разработчиците на приложения да бъдат освободени от системата за таксуване на Гугъл. Миналата година Южна Корея принуди Apple и Гугъл да задействат различни заплащания. Новият дигитален закон на Европейски Съюз има сходни разпореждания. Това може да направи стопанската система на магазина за приложения по-конкурентоспособна - изключително за игри. Microsoft, която преди малко завърши придобиването си за 69 милиарда $ на Activision-Blizzard, огромен разработчик на игри, възнамерява личен магазин за приложения за игри. Epic към този момент има подобен, само че за компютри. Riot Games, противник, може да започва своя лична. Технологичните колоси не харесват това Технологичните колоси въобще не харесват това. Според Sensor Tower, изследователска компания, хората по света ще похарчат към 160 милиарда $ за приложения тази година. Комисионите на Гугъл и Apple съставляват към 5% от общите доходи на всяка компания. Смята се, че оперативните маржове и за двата магазина за приложения са над 70% съгласно показанията в двете правосъдни каузи. (Google твърди в съда, че това число не регистрира някои разноски на магазина за приложения, като да вземем за пример проучвания и разработки.) Това е доста по-високо от общите маржове от 26% за Гугъл и 30% за Apple предходната година.

Гугъл към този момент вижда спад в приходите на Play Store, пресмята Sensor Tower. Така че нито една компания няма да се съобщи без пердах. Гугъл оспорва решението на правосъдните заседатели в апелативния съд, където състав от съдии ще прегледа делото. Apple апелира решението за заплащания в своя случай Epic. И двете компании намират способи да заобиколят правила като тези в Южна Корея, където позволяват различни способи за таксуване - и неотложно постановат комисиона до 26% за всяка сума, платена с тях.
Свързани публикации Драмата към Сам Олтман демонстрира по-дълбоко разделяне в софтуерния свят 23 ноември 2023, 10:21 Възпрепятстват ли Amazon и Гугъл конкуренцията 27 октомври 2023, 06:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР