Отмъщава ли си България на Австрия заради Шенген? В последните

...
Отмъщава ли си България на Австрия заради Шенген? В последните
Коментари Харесай

Какво стои зад проверките на НАП в BILLA, ОМV и още куп фирми

Отмъщава ли си България на Австрия поради Шенген? В последните дни медиите са цялостни с поредност от заглавия, които могат елементарно да доведат до това умозаключение. Първо бяха километричните опашки по границите поради засилени инспекции на товарите към Австрия, по-късно апела на ръководителя на една от огромните работодателски организации АИКБ - Васил Велев, за " непазаруване на австрийски артикули и неползване на австрийски услуги ", а в сряда " 24 часа " разгласява текст, че Национална агенция за приходите и други контролни органи са влезнали на инспекции в BILLA и ОМV. Двете компании са може би най-разпознаваемите марки в България, зад които стоят австрийски вложения. В публикацията на медията не се загатва думата Шенген, само че се акцентира австрийската благосъстоятелност на веригите. Това не е напълно правилно. Макар и да е подчинена на централата във Виена, BILLA е с немски краен притежател - REWE.

Проверките обаче надали са възмездие към Австрия, а по-скоро са поради новите условия по Наредбата за контрола на артикули с висок фискален риск, която беше изменена по искане на финансовия министър Асен Василев. В листата са главно храни, масла и горива. А наложителното обявление на транспорта им пред Национална агенция за приходите влезе в действие от 3 януари тази година. Но защото приходните организации през годините са се употребили като политически бухалки, разумно и в този момент се потърси сходен прочит.
Какво се случва
Проверка на " Капитал ", демонстрира, че в действителност има инспекции в обекти на OMV и BIlla. От веригата за горива не дадоха коментар. От " Билла България " потвърдиха. " По отношение на спекулациите, че инспекциите се дължат на позицията на Австрия по отношение на приемането на България в Шенгенското пространство, BILLA България не намира връзка сред двете събития, защото компанията е част от немската REWE Груп - един от

европейските водачи в търговията и туризма ", показват в свое мнение от компанията.
Реклама
В другите огромни хранителни вериги към този момент е умерено, демонстрира инспекция на " Капитал ". Но това не значи, че в тях също няма да влязат инспектори на приходната организация в някой от идващите дни.

Финансовият министър Асен Василев разяснява пред медии, че текат инспекции " несъмнено в още 500, 600 и даже 700 компании в страната сега. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече в сравнение с има ". Той изясни инспекциите с влезлите в действие нови условия към стоките с висок фискален риск. " Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните ограничения 3 януари, на българския пазар има засилено наличие в безусловно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има артикули с висок фискален риск, както и при производителите на такива артикули ", уточни министърът.

Запитан по какъв начин гледа на апела от работодателските организации тези дни - австрийските компании да бъдат бойкотирани, с цел да натисне България Австрия по този начин, че да ни пусне в Шенген и за сухоземните граници, Василев съобщи " Това е въпрос на българските консуматори, а не към държавното управление. Бизнесът е свободен да насочва, каквото желае апели към жителите. Това, което ние вършим и където има диференцирано отношение по отношение на Австрия, са инспекциите на Агенция " Митници ", където всички товари от и до там, минават цялостния набор от инспекции. "
Национална агенция за приходите - ревизираме доста компании, не е преднамерено
От Националната организация за приходите (НАП) също пуснаха известие до всички медии. В него се показва, че са почнали инспекции на търговски обекти в цялата страна, а задачата им е " да се откри съблюдава ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и ползва ли се режимът на наложително авансово обявление на артикули с висок фискален риск ". Проверките са взаимно с Агенция " Митници " и БАБХ.
Реклама
От Национална агенция за приходите показват, че поетапно ревизират разнообразни търговски обекти - огромни хранителни вериги, бензиностанции и други на територията на цялата страна. А на фокус е продажбата на артикули с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и други по отношение на използването на наложителното авансово обявление, което е в действие от 3 януари.

" Проверките са регулярни и няма нищо извънредно или преднамерено в тях. Те не са ориентирани към съответни компании. В рамките на своите пълномощия Национална агенция за приходите прави контролни дейности за да откри съблюдава ли се данъчното и осигурителното законодателство и прелюдия нов режим за авансово обявление ", съобщи Румен Спецов - изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите, представен от неговия пресцентър.

От данъчните не дават лист с проверяваните компании, само че споделят че следва нова група. " Капитал " попадна на български производител на яйца и гръцки на мляко, които са с инспекции по новата разпоредба, тъй че изводът за тенденциозна акция против Австрия към този момент наподобява пресилен.
За какво са инспекциите
Още преди няколко седмици разнообразни бизнеси изрекоха терзанията си, че новите условия за обявление на артикули с висок фискален риск основават непотребна администрация. И че с тях мъчно ще се заловен нарушителите. От Национална агенция за приходите пък обявиха, че текат двустранни срещи с фирмите, на които коментират какво тъкмо се изисква от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР