Откриването на голямо римско селище, неизвестно досега на учените, е

...
Откриването на голямо римско селище, неизвестно досега на учените, е
Коментари Харесай

Древен римски град под арабска крепост в Испания

Откриването на огромно римско населено място, незнайно до момента на учените, е същинска сензация в света на археологията. Мястото на многообещаващата находка е градчето Химена де ла Фронтера в южната част на Испания, в Андалусия, оповестява Военновъздушни сили.

Римският град е бил открит под основната локална забележителност – мавританска цитадела от VIII век, издигната по време на арабското господство. Любопитно е, че испанските археолози напълно неотдавна пристъпили към огромни разкопки, въпреки че самото изобретение е направено преди повече от 10 години, по щастливо стичане на събитията.

Известно е, че Химена де ла Фронтера е дребен град, само че доста античен. От VIII в. пр.н.е. тук непрекъснато е живял някой – финикийци, ибери, картагенци и несъмнено, римляни. Само материални следи от римско наличие никой не е откривал до момента. В древността Химена е била известна като Оба, а настоящето си име градът е получил по време на арабското господство, което тук е траяло няколко епохи – от VIII до XV век.

 jimenadelafrontera.es jimenadelafrontera.es

През 750 година арабите са построили цитадела на висок рид, откъдето се открива панорама към Гибралтар и стратегически значимия път от крайбрежието. На промяна на арабите в Испания, както е известно, пристигнали християните, а при започване на нашия век тихото градче станало обичано на английските пенсионери.

Напливът от топлолюбиви англичани внезапно подобрил демографските индикатори – през 2000 година популацията на града повишено от 2000 до съвсем 10 000 души.

Сред новопристигналите се оказал Хамо Сасун, фамозен английски археолог. По време на разходка по мавританската цитадела 80-годишният академик забелязал нещо „ неправилно “ – опитът му показвал, че планировката на крепостта не е напълно арабска, а по-древна – римска. Чак до своята гибел през 2004 година Сасун непринудено се занимавал с проучване на крепостта и хълма, като предавал материали на испанските учени и на локалните управляващи.

Благодарение на наблюдателността и настойчивостта на английския пенсионер станало допустимо пълномащабното проучване на крепостта, акцентира Хуан Мигел Пахуало, координатор на разкопките в Химена де ла Фронтера.

 археолозите на мястото на разкопките „ На пръв взор това е типична арабска цитадела, леко видоизменена през XIX век. Но стига да се вгледаме по-внимателно и да проучваме видяното, и незабавно излиза наяве: това са руини на доста значим римски град “, споделя ръководителят на експедицията Мигел Анхел Табалес, професор по археология в Севилския университет.

Съдейки по находките, градът в действителност е имал голямо значение за римляните. Те, както и арабските завоеватели по-късно, не са могли да не оценят стратегическото разположение на селището – близостта на Гибралтар и пътя от брега. Учените прибавят, че не по-малко значим фактор е била близостта на две реки, а също по този начин и съществуването на плодородни земи и пасища към града.

Откритите уреди от римската ера, с изключение на крепостни стени (частично римски, отчасти арабски), включват основна врата, кули, водопроводна система и огромен храм. Всички постройки се отличават с величественост, което удостоверява значимостта на мястото за Римската империя.

Древноримският град отвън рамките на крепостта е останал на практика непокътнат – в Средновековието Химена е почнала да се разраства в противоположна посока. „ Ако насложим актуалният проект на града и крепостта върху проекта на типично римско населено място, то незабавно виждаме обществената зона, местополжението на форума и основната улица, която води началото си в долната част на града. Това значи, че римляните са приспособили проекта на строителство към локалната топография “, изяснява Мигел Анхел Табалес.

 Римско-арабската цитадела в Химена де ла Фронтера, Испания. Независимо от „ отминалостта “ на откритието, направено при започване на XXI век от английския археолог Хами Сасун, учените не бързли да пристъпят към огромни разкопки. Главният проблем е неустойчивостта на скатовете на хълма. Работата можела да докара до разрушанате освен на римските артефакти, само че и на арабската цитадела, която към момента е основна туристическа забележителност на града.

Успоредно с разкопките и реставрацията на откритите обекти ще се организира и подсилване. А също кметът на Химена де ла Фронтера се заклел да обезопаси мястото на разкопките от многочислените иманяри, за които недокоснатият римски град също съставлява голям интерес.

„ Римско-арабската цитадела въплъщава историческото завещание на Химена и ние не можем да допуснем нейното разрушение. Крайбрежният път, по който са пътували римските и арабските завоеватели, се явява част от програмата по развиване на туризма в района, този маршрут ще донесе обилни печали на Химена “, сигурен е кметът Паскуал Колядо Сарайва.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР