Откриха тонове опасни пестициди край старозагорско село. Това стана при

...
Откриха тонове опасни пестициди край старозагорско село. Това стана при
Коментари Харесай

Откриха тонове опасни пестициди в Старозагорско

Откриха тонове рискови пестициди край старозагорско село. Това стана при инспекция на екоминистерството и прокуратурата в село Яворово в региона на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Те се съхраняват на мястото от 80-те години на предишния век до момента. Намерени са в селскостопански постройки, част от които са без покриви през годините и евентуално са нанесли провали.

Пестицидите би трябвало да бъдат прибрани в специфични бидони и ще бъдат изнесени отвън страната, където ще бъдат унищожени. Идеята е те да не попадат в почвата. На място има и френски специалисти, които вършат изследване.

„ Има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра”, изясни Славея Стоянова шеф на дирекция „ Опазване на почвите” към Министерство на околната среда и водите.

„ Тука единствено ще се събират, опаковат и транспортират, в България няма да се изгарят, не ни е позволено да изгаряме, нямаме такива планове, няма никой да бъде тровен по тоя метод, в противен случай всичките старания са, това което сега е намерено да бъде събрано превозено и обезвредено в чужбина”, безапелационен беше екоминистърът Емил Димитров.

„ В крайният миг резултатът е да сме сигурни, че това повече не съставлява заплаха, тези пестициди не съставляват заплаха за здравето на хората и за замърсяване допълнително”, разяснява Десислава Пиронева, заместник-главен прокурор.

Общо 17 са местата, където Регионалната ревизия по околната среда и водите е разкрила рискови пестициди. А в страната са открити към 3400 тона рискови субстанции, които са токсични за хората, животните и почвата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР