Откриха нов вид гигантска водна лилия, която се крие пред

...
Откриха нов вид гигантска водна лилия, която се крие пред
Коментари Харесай

Откриха нов вид гигантска водна лилия с широки над 3 метра листа

Откриха нов тип гигантска водна лилия, която се крие пред очите на човечеството от 177 години.

Огромното растение е било в архивите на Кралските ботанически градини Kew и пораства в редица водни сбирки, само че е неправилно разпознато като различен тип.

Сега в детайли научно изследване разкрива, че е ново за науката, оповестява BBC.

Растението държи върха за най-голяма водна лилия в света, като листата й са необятни над 3 м.
View this post on Instagram
A post shared by National Geographic Kids UK (@natgeokidsuk)

Наречена Victoria boliviana, лилията е кръстена на Боливия, където пораства във воден басейн, който е част от системата на река Амазонка.

Карлос Магдалена - един от водещите международни специалисти по водни лилии, от дълго време подозира, че растението е друго от другите два известни великански типа - Victoria amazonica и Victoria cruziana. Така че работи с учени от Боливия по събирането на семена, които са изпратени в Kew.

Той споделя пред BBC News: „ Това означаваше, че можем да я отглеждаме един до друг с двата други типа при безусловно същите условия. След като направихме това, доста ясно видяхме, че всяка една част от растението е изцяло друга. "

Работейки дружно с Карлос, ботаническият илюстратор Люси Смит прави подробни научни рисунки на трите типа.
View this post on Instagram
A post shared by Alastair Robinson (@botany.doc)

Kew има дълга история с този тип растения: Water Lily House е издигнат през 1852 година, с цел да покаже сбирките на ботаническата градина. Гигантите - открити през 1800 -те, са естествено знамение на епохата, а родът е кръстен на кралица Виктория.

Но новото изобретение демонстрира, че водните лилии към момента крият някои изненади, като учените настояват, че има още доста да се научи за тях.

Д -р Алекс Монро от Kew изяснява: „ Никой от трите типа не е доста добре изследван. Все още не знаем какъв брой популации има и какъв брой варират те по мярка. Наистина не разбираме доста добре биологията на опрашването. Не знаем доста за разпръскването на типа - по какъв начин той се предава от едно място на друго.

Изследването е оповестено в списание Frontiers in Plant Biology.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР