Откакто започна войната на Русия в Украйна чуваме думата санкции

...
Откакто започна войната на Русия в Украйна чуваме думата санкции
Коментари Харесай

От кога датира политиката на икономически санкции

Откакто стартира войната на Русия в Украйна чуваме думата " наказания " съвсем всеки ден. Но по кое време и по какъв начин е почнало всичко това? Оказва се, много от дълго време. В последното десетилетие сме очевидци на огромни стопански наказания от страна Запада, свързани с геополитически несъгласия и спорове във връзка с Северна Корея, Иран, Венецуела, Русия и други страни.

Може да наподобява, че глобите, прилагани за другите страни като средство за стопански напън, са зародили не толкоз от дълго време, само че в действителност историята им ни връща епохи обратно в историята.

Първа е Гърция

Изобретяването на глобите се приписва на античните гърци: Атина взема решение да употребява стопански ограничавания още през 433-432 пр.н.е. Става дума за по този начин наречения " мегариански псефизъм ", който не разрешава на търговците на различен античен гръцки град - Мегара - да употребяват пристанищата на Атинския морски съюз и търговията на териториите, следени от Атина.

Формалните аргументи за блокадата са поселването на Мегара върху противоречивите свещени територии сред двата града, както и убийството на атинския вестители и даването на леговище на избягалите атински плебеи. Всъщност такива ограничения по-скоро са свързани с борбата сред Атина и Пелопонеската лига, следена от Спарта.
 Макет на Древен Рим
Източник:

Макет на Древен Рим

Древен Рим

И античен Рим също дали подтик на икономическите наказания: след провалянето на Македония през Третата македонска война римляните се съмняват в лоялността на Родос като техен съдружник, който по време на военните дейности се пробва да поеме ролята на " миротворец ". Римският сенат не стартира война против острова, а лишава част от континентните владения от Родос, а също по този начин трансформира различен остров - Делос - в пристанище с безмитна търговия, което нанесе съкрущителен удар на родоската стопанска система.
 Западните наказания удрят Русия, само че и сплотяват БРИКС
Западните наказания удрят Русия, само че и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е най-вече положително благопожелание

Наполеон

Наистина огромни наказания през XIX век се пробва да вкара Наполеон Бонапарт, който афишира така наречен континентална обсада против Англия. Неспособен да победи английската флота след провалянето в борбата при Трафалгар, френският император взема решение да промени тактиката и вместо директна война с Лондон, провежда икономическа война. През 1806 година издава разпореждане, забраняващо на британците да употребяват пристанища, следени от Франция и нейни съюзни територии. Търговията и връзката с английските владения също били неразрешени.

Континенталната обсада, почнала с този декрет, нанася удар на международната стопанска система: Англия загуби пазари, а европейските страни останаха без известни артикули от " работилницата на света ".

През 1807 година Руската империя, след насилственото подписване на Договора от Тилсит с Франция, би трябвало да се причисли към блокадата. Русия даже разгласи война на Англия, само че боевете са бавни, тъй като никоя от страните не желае тази борба.

Няма консенсус измежду историците по отношение на присъединяване на Русия в блокадата: някои считат, че присъединението към глобите е предизвикало съществени вреди на съветската стопанска система, до момента в който други са сигурни, че загубите не са били сериозни.

По един или различен метод някои от английските артикули навлизат на съветския пазар посредством контрабанда или посредством неутрални страни. Наполеон не харесва това. Нарушаването на изискванията на блокадата от Руската империя е една от многото аргументи Франция да разгласи война на Русия през 1812-а година.
 Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати
Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Forbes преброи 110 милиардери в страната - с 22 повече за една година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР