Откакто Пекин обяви своята амбициозна инициатива Един пояс, един път,

...
Откакто Пекин обяви своята амбициозна инициатива Един пояс, един път,
Коментари Харесай

Китай - приятел или враг на Източна Европа?

Откакто Пекин разгласи своята амбициозна самодейност " Един пояс, веднъж ", китайските управляващи търсят всевъзможни благоприятни условия, с цел да затвърдят въздействието си в страните от Централна и Източна Европа. Редица от водачите на страните в района посрещат с отворени прегръдки опциите за привличане на китайски вложения.

И 2019 година се оказа повече от добра що се отнася до връзките сред Китай и Европейския съюз (ЕС) с подписването на редица нови съглашения сред двете страни.

От друга страна обаче възходящото китайско политическо и икономическо наличие в ЦИЕ среща песимизъм, изключително в страни, като Полша и Чехия. И до момента в който от някои страни в района се оплакват, че остават леко настрана от " Един пояс, веднъж ", други се притесняват, че Китай е повече съперник и опасност, в сравнение с сътрудник, пишат в собствен разбор от Emerging Europе.

Край на другарството сред Прага и Пекин

Един дипломатически разкол стана централна тематика на редица медии от района - диспутът сред Пекин и Прага. А всичко потегли от това, че кметът на чешката столица утвърди съглашение за побратимяване с тайванската столица Тайпе. Веднага след подписването му, Шанхай приключи своето съглашение за побратимяване с Прага.

Действията на локалната власт в Прага идват в цялостен контрастност с политиката на чешкия президент Милош Земан, който от години работи за привличането на повече китайски вложения в страната. Засега обаче напъните на президента остават без триумф.

" Китайските вложения в Чехия са неглижирани ", споделя шефът на анализаторската чешка компания Sinopsis Мартин Хала. " Скептицизмът на управляващите в Прага във връзка с Китай е признак, в сравнение с да идва от разочарованието от провалените опити за привличане на вложения през последните няколко години ", добавя специалистът.

Партньор или зложелател е Китай?

" Най-сериозният песимизъм в тази посока идва от Брюксел ", споделя откривателят от белградския Институт за интернационалните политики и стопанска система Душан Пророкович.

" Например, някогашният еврокомисар Йоханес Хан преди към този момент предизвести за заплахата от китайското наличие на Западните Балкани и за риска Пекин да трансформира страните от района в собствен Троянски кон. Мисля, че политически импотентният Европейски Съюз, който се занимава повече с вътрешната си политика и е по-малко отдаден на геополитическите промени, се плаши от Китай и от плана " Един пояс, веднъж ", тъй като той осъществя освен стопански, само че и геополитически цели ", счита той.

" В актуалната обстановка в Европа Китай е съперник ", споделя от своя страна Хала.

" Някои европейски страни, като Швеция и Чехия имат по-лош опит с връзките с Китай спрямо други. И това се отразява на публичното мнение там. В случая с Чехия по-близките връзки със страната през последните пет години донесоха кавги вместо обещаните стопански изгоди ", показва още той.

Различният метод към Китай в ЦИЕ Докато Прага се пробва да се отдалечи от въздействието на Пекин, то други играчи от района търсят благоприятни условия за противоположното. Така да вземем за пример методът към азиатския колос Huawei е радикално друго в Чехия и Унгария.

През предходната година регулаторите в първата изключиха китайския производител от социална поръчка за близо 20 милиона евро поради опасения към националната сигурност. От друга страна Huawei продължава да влага големи суми на унгарския и полския пазар.

Отново през 2019 година стана ясно, че компанията ще вложи 700 милиона евро в Полша, а също по този начин и да започва стратегия за образование на ИТ експерти в Унгария.

Балканите, от своя страна, са основни за амбициозните проекти на Пекин на Стария континент. Централна роля в това отношение играе Сърбия, която притегля най-вече китайски инвестиции от страните в района. Те към този момент възлизат на 10 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР