Великобритания инвестира почти 200 милиона лири (251,14 милиона долара) за

...
Великобритания инвестира почти 200 милиона лири (251,14 милиона долара) за
Коментари Харесай

Великобритания ще построи първото в Европа съоръжение за производство на ядрено гориво от ново поколение

Англия влага съвсем 200 милиона лири (251,14 милиона долара) за построяването на първото в Европа оборудване за произвеждане на високопробен нискообогатен уран (HALEU), съобщи Ройтерс, цитирайки държавно изказване.

Днес приложението на високопробния нискообогатен уран (HALEU) се лимитира основно до проучвателен реактори и произвеждане на медицински изотопи. Смята се обаче, че той ще е нужен за зареждане на идващото потомство нуклеарни реактори, като каквито мнозина показват дребните модулни реактори (SMR), изясняват от Световната нуклеарна асоциация (WNA) на формалната си страница.

Като част от напъните за реализиране на климатичните цели и повишение на енергийната сигурност, Англия се стреми да усили потенциала си за произвеждане на нуклеарна сила до 24 гигавата преди средата на века. Това се равнява на към една четвърт от плануваното търсене на електрическа енергия до 2050 година Сега нуклеарните мощности дават към 14 % от нужната електрическа енергия в страната.

" Тъй като виждаме по-усъвършенствани модулни реактори, HALEU ще бъде горивото, което ще бъде належащо, тъй че съществуването на повече от тази технология в Обединеното кралство ще значи, че можем да го доставяме от локални източници ", сподели в изявление Андрю Бауи, английският държавен министър, отговарящ за нуклеарната сила и възобновимите източници в министерството на енергетиката.

Англия ще отпусне на компанията за обогатяване на уран " Уренко " (Urenco) 196 милиона лири за построяването на оборудване в Чешир, Северозападна Англия, което ще поддържа към 400 работни места. То ще бъде готово да създава нуклеарно гориво до 2031 година, което да бъде употребявано в страната или за експорт, показват от английското енергийно министерство.

" Очевидно има благоприятни условия за експорт на това гориво към нашите съдружници, които сами желаят да се отърват от несъразмерната взаимозависимост от Русия във връзка с тяхното нуклеарно гориво ", сподели още Бауи.

Много компании в международен мащаб, разработващи усъвършенствани нуклеарни реактори, разчитат на високопробен нискообогатен уран (HALEU) за тяхното гориво, само че главната компания, която сега предлага търговски доставки на горивото, е " Техснабекспорт " (Tenex), част от " Росатом ".

Американската компания " Сентръс енерджи " (Centrus Energy) също стартира да създава дребни количества от горивото и чака да усили производството му, до момента в който френската " Орано " (Orano) обмисля построяването на оборудване за произвеждане в Съединени американски щати.

Англия през днешния ден разгласи и конкурс за създаване на първия в света търговски жизнерадостен първообраз на термоядрена електроцентрала, за до 600 милиона лири, която се чака да бъде обвързвана към електрическата мрежа до 2040 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР