От всички инвестиции най-важната е тази в образованието. Ако искаме

...
От всички инвестиции най-важната е тази в образованието. Ако искаме
Коментари Харесай

Президентът: Най-важна е инвестицията в образованието

От всички вложения най-важната е тази в образованието. Ако желаеме да сме конкурентоспособни, е належащо да разширяваме познанието и да се фокусираме върху практическите знания на младежите. Образованието има трайна основа, единствено когато децата са подтиквани с на практика познания и умения. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в град Пловдив.

Най-добрият отзив за един преподавател са неговите възпитаници. Удовлетворен съм, че у гимназистите през днешния ден видях ученолюбивост, построен професионализъм, сила и хъс за развиване в бъдещето, съобщи президентът по време на среща с учителите на Професионалната гимназия и акцентира, че управлението на образователното заведение поставя старания да пази неговите богати обичаи, макар компликациите и лимитираните финансови благоприятни условия. Румен Радев оцени високо развитата база на гимназията и необятните благоприятни условия за практическо образование в границите на изучаваните професионални посоки.

Преподавателите подчертаха от своя страна, че гимназията е построила съвременна просветителна среда и са въведени модерни способи на обучение посредством електронни технологии. „ Ние сме постигнали своята цел. Всички възпитаници се дипломират и получават квалификационни свидетелства с доста положителни резултати за учебното заведение, макар необикновената и комплицирана просветителна конюнктура “, съобщи Донка Николова, основен преподавател по на практика занятия в гимназията.

На срещата с учителите бяха разисквани главните провокации пред просветителния развой – нуждата от осъвременяване на учебниците за профилирано образование и от възстановяване на връзката с частния бранш, посредством която да се подсигурява непосредствена реализация на гимназистите на пазара на труда след завършването на тяхното приблизително обучение.

Държавният глава акцентира, че професионалното обучение не трябва да бъде подценявано, а образованието, което дава, би трябвало да се цени като опция за директна реализация и придобиване на задоволителни знания на гимназистите за реализация. „ Проблемно е, че стартира да се гледа на междинното професионално обучение като на промеждутъчен стадий. Нагласата, че от професионалните учебни заведения излизат приключени експерти я няма към момента и това е нещо, с което би трябвало да се борим. Средното обучение би трябвало да е поръчител за професионалната реализация “, безапелационен беше Румен Радев.

Държавният глава прегледа профилираните лаборатории на учебното заведение и участва на практическо занимание за специалностите “Биотехнология “ и „ Техник-технолог по качество на храни и питиета “ и следи лабораторни опити за разбор на разнообразни хранителни артикули, провеждани от учениците. Той разиска с гимназистите образователния развой и опциите за практическо образование в учебното заведение и се срещна със профилираната инсталация, с която разполага професионалната гимназия.

Румен Радев организира диалог и с възпитаници, които учат и развиват журналистическа активност в границите на извънкласните си занимания и издават училищен вестник. Изданието е нееднократен победител в редица училищен състезания в страната и чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР