От утре започва летенето“ на учениците от Професионалната гимназия по

...
От утре започва летенето“ на учениците от Професионалната гимназия по
Коментари Харесай

Ученици от Бургас „летят“ до Рио де Жанейро

От на следващия ден стартира „ летенето “ на учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, които се готвят да стават авиационни техници, и то освен до Рио, само че и до Ню Йорк, Москва, Париж, Пекин и други, т.е. до всяка точка на света, където има летище. Това ще се реализира с първия напълно български авиосимулатор „ Фотоника “ СAS172 за цивилен полети на Експерименталното конструкторско бюро със същото име - тяхно е и проектирането, и направата. Той е вторият, създаден и сбъднат от младите конструктори, само че за разлика от първия, предопределен за бойни задачи, този е за цивилен полети, с Чесна, двуместен, със 180 градусов, огънат, голям екран.

На 5 май от 11 ч. е стартирането в употреба на авиосимулатора, с планувано празненство в гимназията в Бургас, на което са поканени скъпи посетители.

Самото произведение е създадено за рекордните 4 месеца в едно от халетата на терена на Летище София от екип на ЕКБ „ Фотоника “ в състав: инж. Янислав Мирков, инж. Недислав Веселинов, Апостол Спасов и Крум Каишев. Авиосимулаторът стана действителност след извоювана държавна социална поръчка, инициирана от управлението на гимназията.

„ Поехме голям риск да произведем авиосимулатора за негативно време. Трудностите бяха освен с избора и напасването на обособените материали и елементи, само че и с облика на огънатия екран от 180 градуса, на който трябваше да придадем действителен облик с трите проектора. Никой в България не е правил това- действахме на правилото проба-грешка, само че се получи. Успяхме! “, съобщи пред кореспондент на БГНЕС водещият авиоинженер по плана Янислав Мирков.

Авиосимулатор “Фотоника ” СAS172 е тренажорен авиационен комплекс, с кабина - копие на Cessna 172 Skyhawk, продължи с детайлностите Недислав Веселинов, основен конструктор на компанията. И е най-често употребяваният аероплан за подготовка на водачи клас PPL (Private Pilot Licence), сподели той. Като модел на кабината използвахме точно Skyhawk, тъй като той е последната трансформация на самолета и включва Garmin 1000. Всеки един от екраните има първокачествен 10,4-инчов екран, който обгръща всички параметри на полета. Мултифункционалните модули разрешават не просто да се следят приборите и навигацията, само че дават опция за акуратен надзор на автопилота и настройката на проекта за полет, уточни Веселинов.

ЕКБ „ Фотоника “ към този момент имат един създаден авиосимулатор, който работи и през днешния ден - още веднъж напълно българско произведение, само че предопределен за бойни задачи. Докато сегашният е двуместен, с повече екрани и предпочитано - за един цивилен аероплан.

За преимуществата и разликите сред двата авиосимулатора приказва и Апостол Спасов, действен шеф на Експерименталното конструкторско бюро: „ Кабината “Фотоника ” СAS172 е доста по-модернизирана и това прави полета същинско прекарване. Съчетавайки най-модерната инсталация с първокласен кожен салон, трансформираме полета в наслаждение както за фенове, по този начин и за експерти в областта на авиацията “. Авиосимулаторът в София е с прав екран, което понижава достоверния образен резултат, само че когато дисплеят те обгърне, както е при новия, чувството става доста по-богато и пълноценно, показа той. И добави, че узаконяването на “Фотоника ” СAS172 освен, че е допустимо, само че е и на дневен ред.

На новия авиосимулатор ще летят учениците от бургаската Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, изясни мениджърът по логистика от ЕКБ „ Фотоника “ Крум Каишев. Това ще е първата паралелка в България, чиито ученици ще се образоват на подобен вид съоръжение. Надяваме се на засилен интерес към тренажорите, тъй като не са малко образователните заведения в България, които са с профил “Авиационен механик ”, разясни той. Според него придобиването на такова оборудване би разширило спектъра на образование и би направило образователния развой по-привлекателен за любознателните.

Членовете на екипа, основал първия български авиосимулатор за цивилен полети, са уверени, че макар международната рецесия, породена от коронавирус, вероятностите в авиацията не са изчезнали. Защото самолетът остава най-бързия метод за напредване на хората. Даже и по време на затварянето вложенията и разработките в този бранш продължиха. Множество компании претърпяха съществени загуби, само че производството на самолети не е спирало. Карго фирмите работят и се уголемяват, а пътническият бранш от ден на ден набира кураж да си върне старите позиции. Бележат повишаване и частните полети с бизнес самолети. Сътресението, което претърпя промишлеността е съществено, само че развиването й не е прекратено, в противен случай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР