От тревоги, самота и скука - поради това все повече

...
От тревоги, самота и скука - поради това все повече
Коментари Харесай

Алкохолът не е лекарство срещу пандемията

От паники, самотност и досада - заради това от ден на ден хора протягат ръка към чашката във времената на пандемия. Пие се по-често и повече, само че спиртните питиета оказват помощ единствено краткотрайно, а нанасят трайни вреди на организма.

Макар заведенията да са затворени и празненства на публични места да няма, потреблението на високоградусови питиета във времената на пандемия се е нараснала, демонстрират данните на Global Drug Survey. За задачите на изследването през май и юни са интервюирани 58 811 души от 11 страни, измежду които Германия, Франция, Нидерландия и Англия. 43 % споделят, че пият алкохол по-често, а 36 на 100 - че пият по-големи количества.

Тази информация подхожда и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия, които регистрират растеж в потреблението на алкохол, цигари и опиати по време на пандемията, което води до увеличение на психическите проблеми. Шестима от 10 терапевти споделят, че техните пациенти имат все по-често проблеми с алкохола.

Същевременно се записва и нарастване на броя на тези, които злоупотребяват с опиатите. Една трета от специалистите регистрират нараснала приложимост на канабиноиди, кокаин и халюциногени. Най-засегнати са тези пациенти, които и преди рецесията са имали психологични проблеми или проблеми с алкохола.

Когато чашата се трансформира в бутилка

Не става въпрос за изпиването на чаша бира или вино вечер - казусът поражда, когато чашата бързо и постоянно се трансформира в цяла бутилка.

Във времената на пандемия, която наподобява безкрайна, мнозина са обезпокоени за здравето си, за приятелите и роднините, за препитанието. И когато терзанията или скуката набъбнат, от ден на ден хора протягат ръка към бутилката. Дори и денем. Поради изолацията и работата у дома на мнозина им липсва обществен надзор - през уеб камерата миризмата на алкохол не се усеща.

В Global Drug Survey интервюираните показват като най-чести аргументи за увеличеното пиянство, че " имат повече време за това " (42 процента) или просто " от досада " (41 процента). Някои протягат ръка към алкохола, с цел да тушират страховете и терзанията, провокирани от ковид.

Обичайните средства за справяне със напрежението - като излизане или спортуване, в този момент постоянно са недостъпни и биват заместени от алкохола. Спиртните питиета ще спрат за известно време паниките, само че в дълготраен проект рискът от алкохолна взаимозависимост се усилва, предизвестяват психолозите.

Всяка чаша състарява

При това наранени са освен хората с дългогодишни проблеми със зависимостите - терзанията, самотата, скуката и смяната в всекидневието могат да основат проблеми и на тези, които досега не са залитали. А когато пиенето стане всекидневие, връщането обратно е мъчно.

Според СЗО, алкохолът предизвиква гибелта на три милиона души по света всяка година, към един милион от които в Европа. Затова Германският федерален център за здравна култура предлага да останете трезви най-малко два дни в седмицата - тъй като даже една или две чаши вино могат да причинят трайни вреди.

Изследвайки мозъците на над 17 000 умряли възрастни хора, невролозите от университета в Южна Калифорния откриват, че потреблението на алкохол форсира обвързваните с възрастта увреждания и нарушава паметта и интелигентността. Техните калкулации демонстрират, че всяка чаша алкохол състарява човешкия мозък приблизително с една седмица.

Сърцето също се визира от интензивната консумация на спиртни питиета, защото алкохолът нарушава електрическите сигнали, които контролират сърдечния темп. Южнокорейски откриватели са потвърдили, че трайната консумация може да трансформира казуса в продължителен.

Но има и положителни вести: посредством забележителното понижаване на потреблението на алкохол, рисковете за здравето могат да бъдат лимитирани за релативно малко време. Черният дроб да вземем за пример се възвръща относително бързо, при изискване, че към този момент не е непоправимо развален.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР