Oт Топлофикация Перник излязоха с официално съобщение във връзка с

...
Oт Топлофикация Перник излязоха с официално съобщение във връзка с
Коментари Харесай

От Топлофикация Перник обясниха за отпадъците

Oт Топлофикация Перник излязоха с публично известие по отношение на информация за оползотворяване на боклуци. Публикуваме го без редакторска интервенция.

Искаме изрично да опровергаем тиражираната в публичното пространство информация от страна на дребна група жители на град Перник, които настояват, че носещите се късно вечер неприятни миризми в региона идват от Топлоелектрическа централа Република.

Държим да изясним пред всички, че тези изказвания са безусловно спекулативни и нямат нищо общо с истината.

Да, факт е, че публично сме входирали капиталово желание за оползотворяване на боклуци като част от нашата нормална индустриална активност, само че към съответния миг не сме получили позволение за това наше предпочитание и заради този факт не сме подхванали такива дейности по какъвто и да било метод.

В нашата индустриална активност използваме главно въглища и в качеството на различно гориво - биомаса, най-често плява, която по никакъв метод не провокира нездравословни въздействия върху околната среда.

Поредният факт, в поддръжка на изказванието, че сега не горим боклуци, е точно, че повече от месец главната ни мощ парогенератор №5 е в планов годишен ремонт. На територията на нашето сдружение това е единственото оборудване, в което е уместно да се оползотворяват горива от боклуци.

Поради тази причина капиталовото предложение, което сме подали е това да се случва точно в парогенератор №5, защото това е основната ни мощ и в нито едно от останалите ни уреди сходно изгаряне не би било допустимо.

Освен това през миналата нощ вятърът духаше от север в посока юг, което е следващото доказателство, че не е допустимо въпросните миризми да идват от комините, благосъстоятелност на „ Топлофикация Перник “ АД.

Не бива да забравяме, че на територията на Пернишка област има и други предприятия, които също са подали капиталови планове с готовност за оползотворяване на боклуци. Защо постоянно обвинявате ТЕЦ-овете при сходни случаи, а не се постараете да бъдете задоволително справедливи и не ревизирате всички вероятни източници на замърсявания, миризми и така нататък?

По всичко проличава, че щом има и други сдружения, които демонстрират интерес към оползотворяването на боклуци, тази активност има стопански смисъл.

През последните седмици станахме очевидци на голям брой пожари на регламентирани и нерегламентирани сметища, които бяха явен сигнал, както за институциите, по този начин и за обществото, че е извънредно значимо да стартират да се поставят по-сериозни старания по отношение на ръководството им.

Единственото решение на казуса с депонирането, който се оказва, че в България придобива застрашителни размери, е да се намерят от ден на ден способи и способи за оползотворяване най-малко на част от генерираните количества.

Именно това е и нашата съществена цел и заради тази причина се надяваме да получим публично позволение за внедряване на особено сортирани боклуци в индустриалната ни активност.

В страните от Западна и Централна Европа превръщането на боклуци в сила чрез профилирани съоръжения е извънредно известно и се радва на необятно утвърждение от страна на жителите. Едновременно с това институциите, които осъществят политиките по ръководство на отпадъците и тези, които дават отговор за контрола върху активността на въпросните уреди, правят оценка позитивно този модел и го считат за извънредно ефикасен.

Обръщаме се към медиите, както и към жителите на гр. Перник да прекратят спекулациите по наш адрес.

През месец юли също в публичното пространство се появиха изказвания, че се носят миризми вследствие активността на нашето сдружение, които още веднъж бяха изцяло неправилни, подвеждащи и манипулативни, защото тогава оборудванията в централата бяха в престой.

Гарантираме, че без да сме получили публично позволение от страна на способените институции, по никакъв метод нямаме желание да внедряваме боклуци в нашата индустриална активност.

Да, факт е, че сме входирали капиталово желание за оползотворяване на боклуци, не го отхвърляме, само че не планираме да работим в прорез със законодателството. Винаги сме спазвали законите на Република България и ще продължим да го вършим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР