От тази сутрин, 5 юни, е факт, че с Катар

...
От тази сутрин, 5 юни, е факт, че с Катар
Коментари Харесай

Защо се скараха държавите от Персийския залив?

От тази заран, 5 юни, е реалност, че с Катар лавинообразно прекъснаха дипломатически връзки седем страни – Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Йемен, Либия и Малдивите. Това развиване на събитията е продължение на осведомителния скандал, разразил се в края на май, настояват всички международни медии. На 23 май катарската осведомителна организация QNA разгласява изказване на емира на страната Тамим ал-Тани за желанието да отзове посланика от Саудитска Арабия и да възстановява връзките с Иран.

От столицата Доха обявиха на идващия ден, че това известие е дело на хакери, които проникнали с щурм в уеб страницата на организацията. Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн обаче счетоха опровержението за неубедително. От саудитската столица Риад блокираха интернет-сайта на катарската телевизия „ Ал Джазира”.

Освен това Доха беше упрекната, че поддържа групировки като „ Ал Кайда” и ИД. Следващите десетина дни минаха във взаимни обвинявания.

Така се стигна до разрива тази заран, който надали е чак толкоз импровизиран. Предполага се, че водеща е ролята на Саудитска Арабия. Наистина е допустимо хакери ловко да са вплели в нормална тирада на емира ал-Тани изявления, с които публична Доха да не е съгласна: той сякаш призовавал към толерантност във връзка с Иран и упреквал Саудитска Арабия в спонсориране на тероризма. Такива изказвания, без значение от тяхната провокативност, не са напълно непознати на възгледите на Катар, защото тази страна в действителност заема примирителна позиция във връзка с Техеран и е въвлечена в затегната геополитическа конкуренция с Риад.

В арабския свят по-скоро гледат на сякаш „ манипулираната” тирада на емира като опит на катарците да приоткрият завесата на своите действителни настроения. Истина е, че Доха претендира да е „ втори център са силите” измежду сунитските страни в Персийския залив и по този начин влиза в несъгласие с Риад.

Политическа полза извлече и Египат, който около блокирания катарски уебсайт също блокира редица неуместни интернет-ресурси.

Макар Саудитска Арабия и Катар да изповядват уахабитски ислям, сред тях съществуват огромни разлики във връзка с доста ислямистки групи. Например „ Хизбула” и „ Мюсюлмански братя” не са считани за терористични в Катар, само че последните са смъртни врагове за Египет. Също по този начин Катар търси сплотяване с Иран, с цел да не попадне под въздействие на саудитите. В Катар порядките са по-меки – там на дамите у разрешено да карат.

По отношение на Сирия двете страни поддържат разнообразни ислямистки групи, което също подхранва несъгласия и взаимни спорове.

Екип на БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР