От тази година правилата са затегнатиПод ударите на закона попадат

...
От тази година правилата са затегнатиПод ударите на закона попадат
Коментари Харесай

До €20 000 глоба в Гърция за укрити доходи от имоти

От тази година разпоредбите са затегнати
Под ударите на закона попадат и всички българи с недвижимо имущество

Ставката на данъка варира от 15% до 45%

С до 20 000 евро санкция са застрашени притежателите на парцели в Гърция, които ги отдават чартърен, само че не са заявили приходите от това. Застрашени от солени финансови санкции са и българите, които отдават чартърен недвижимо имущество на територията на южната ни съседка, без значение дали то е персонално или също взето чартърен.

Правилата се стегнаха тази година, като данъчната работа на Гърция към този момент не разчита просто на събиране на данни от платформите за отдаване на парцели чартърен, с цел да търси укриващите налози. А просто автоматизирано деактивира обявите за отдаване на парцели чартърен в платформи като Airbnb, Booking.com, VRBO, които осведомят данъчна работа в действително време какви приходи са декларирани и какво се крие зад всеки регистрационен номер.

Към момента са деактивирани общо 17 612 такива разгласи, като основанието е, че притежателят не е получил регистрационен номер на парцела от Службата за вътрешни доходи, както се изисква от закона, или е въвел “фалшив ” регистрационен номер при регистрация на парцела по електронен път.

От към 130 000 парцела в Гърция, след кръстосана инспекция на данните, получени от данъчната работа от компаниите, които ги ръководят, са разпознати 73 000 притежатели на парцели, които не са заявили част от получения наем през предходната година. Размерът на укритите приходи е 102 млн. евро, до момента в който облагаемият оборот е скочил от 62 милиона евро през 2018 година на 530 милиона евро през 2022 година

Освен че би трябвало да си платят дължимия налог и спомагателни такси, притежателите, които не са спазили наредбите на закона, са застрашени от солени санкции до 20 000 евро. Първоначалната санкция за нарушителите е в размер на 5000 евро, като при второ нарушаване на закона тя се удвоява до 10 000 евро. За всяко последващо нарушаване, след третото в границите на същата година, санкцията е четири пъти по-голяма от в началото наложената, т. е. 20 000 евро.

Ставката за облагане на приходите от краткосрочното отдаване чартърен варира сред 15% и 45%. За декларирани суми до 12 000 евро данъчната ставка е 15%, сред 12 000 и 35 000 евро е 35%, а за над 35 000 е 45%.

За да може притежателят на недвижимо имущество да го дава чартърен за къс интервал, е належащо да влезе с персоналните си кодове от TAXISnet в Регистъра за недвижими парцели за кратковременен престой и да записва парцела си като получи Номер в регистъра. Имотите за свободен наем в Гърция се като че ли се изпариха, като причина за това е известната световна платформа Airbnb, която записа годишен растеж от 55%.

Проблемът с дълготрайните наеми пък е различен - те са сложни за намиране от гърците и също така внезапно нарастнаха. Стартират от 400-500 евро на месец, което за елементарните жители с месечна заплата от 700 евро (а това са към 30% от населението) се трансформира в непостижимо скъпо “удоволствие ”.

Заради нови правила в облагането
Над 1 млн. притежатели на парцели освободени от налози
Глобите за закъснения в издължаването са фрапантни



Срокът за подаване на данъчни заявления за 2022 година в Гърция е продължен до 31 август.

Над един милион притежатели на парцели в Гърция, измежду които и доста български жители, са освободени от налог върху имуществото си тази година.

Причината са промени в разпоредбите за данъчно облагане. Според тях цялостно освобождение от заплащане на данъци се дава на фамилии с три и повече деца и хора с неработоспособност над 80%, в случай че техният годишен приход е до 12 000 евро за самичък човек или до 15 000 евро, в случай че е фамилен с 2 деца, като общата повърхност на постройката не би трябвало да надвишава 150 квадратни метра.

Средното намаление на налога върху парцелите за страната е 31%. С най-голямо понижение на данъците върху парцелите са тези, които се намират в Западна и Северна Гърция, а на “опашката ” е област Атика, където присъединяване в общия размер на налога надвишава 50%.

Налогът върху парцел може да се заплати на 5 вноски, само че санкциите за забавяне в издължаването са фрапантни. Месечната наказателна рента за изискуем заможен налог е 0,73% от размера на вноската. При забавяне от два месеца се заплаща и санкция в размер на 10% от невнесената сума, в случай че забавянето е 12 месеца глобата става 20%, а при 24 месеца - 30%.

Затвориха автомагистралата Атина-Солун
Нови горски пожари и още две жертви
В Атика е оповестено най-високо равнище на заплаха



Хеликоптер, гасящ пожари в региона на Волос, загребва вода от морето.

Нов сигнал за пожар в горска околност на атинския първокласен квартал Кифися получи през вчерашния ден гръцката противопожарна работа.
Огънят лумнал в покрайнините на Кифися, като огнеборци съумели отчасти да го овладеят.

В област Атика в Централна Гърция е оповестено най-високо равнище за заплаха от пораждане на пожари.

Цялата нощ против четвъртък пожарникари, полиция, доброволци и поданици в област Магнисия в Централна Гърция водеха борба с новите огнища, които пламнаха в сряда вечерта в региона. В Магнисия стихията лиши живота на двама души - 45-годишен мъж е бил открит изгорял, в опит да изведе овцете си по-високо в планината, а жена е открита мъртва в караваната си.

Пожарът на егейския остров Родос продължава към този момент десети ден, до момента в който ситуацията на остров Корфу в Йонийско море се успокоява.

Туристите се изтеглят по въздух и море от островите към континентална Гърция. Затворена е автомагистралата Атина-Солун в региона на Велестино, като придвижването от гръцката столица за Северна Гърция и за България се отбива през Патра и Йоанина.

Опасността от още пожари остава доста висока поради рисковата жега от 47 градуса по Целзий.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР