От Съюза на артистите в България изпратиха открито писмо до

...
От Съюза на артистите в България изпратиха открито писмо до
Коментари Харесай

Артисти искат още 50 млн. лева в бюджета за култура

От Съюза на артистите в България изпратиха намерено писмо до Комисията по просвета и медии и Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание с недоволство от нарушения разговор с Министерството на културата, неналичието на съответна политика в областта на театралните изкуства и вредите от понижения бюджет за просвета. Писмото е инициирано от Общото заседание на САБ, което бе проведено на 20 юни, и е подписано от ръководителя Христо Мутафчиев. Артистите предизвестяват, че следва да бъдат взети единни решения от всички представители на държавните културни институти в региона на театралните изкуства за общи протестни дейности.

В отвореното писмо делегатите на събранието сигнализират за „ цялостния отвод на министъра на културата да се бори и да работи “ по редица проблеми във предоставената му сфера. Като първи измежду тях е посочен този, че „ в идната актуализация на бюджета Министерството на културата е единственото министерство, за което не се планува нарастване на средствата, дори в противен случай – бюджетът е понижен. Същото се отнася за бранш „ Сценични изкуства “, който е извънредно обиден от растящите цени на енергоносителите и инфлацията “.

Необходимо е нарастване на бюджета най-малко с 50 млн. лв., упорстват от САБ и означават, че обстановката в общинските културни институти е още по-тежка - заплащането там е с 30% по-ниско от това в държавните.

Съставителите на писмото акцентират още, че е отказана категорично актуализация на единните разходни стандарти за финансиране на театралните изкуства според Закона за протекция и развиване. Те не са съобразени с растящите цени на силата и материалите за театрално произвеждане, както и с растежите на минималното възнаграждение според браншовите съглашения. А в публичните културни институти се употребяват формули от 50-те години (утвърдена бройка на личния състав, по минимална работна заплата). Това са равнищата отпреди пандемията, които следва да бъдат обновени 2,5 – 3 пъти, безапелационни са артистите и напомнят, че краткотрайните ограничения, въведени около за ковид-кризата отпадат, а публиката към момента не се е върнала в залите към равнищата на посещаемост отпреди рестрикциите. В момента не се прави никакъв проект за възобновяване в бранша, сигнализират те.

„ В Министерството на културата липсва всякаква политика във връзка с повдигане на приходите с оправданието, че институтите ръководят делегирани бюджети. Нивата на възнаграждение в бранш „ Култура “ са на последния ред според националната статистика и са на 80% от междинните за страната. Във вътрешните актове на Министерството на културата липсват механизми за отбрана на приходите “, акцентира се в писмото. Според артистите е задължително да се вкарат коефициенти, пропорции и механизми за отбрана на трупите и съставите. Такива механизми могат да се плануват и със законодателни промени, както и от целевите фондове на министъра на културата, оферират те.

Тъй като културният бранш не основава добавена стойност в комерсиалния смисъл и културните институти не са търговски сдружения и корпорации, от САБ оферират и не виждат спънка те да бъдат „ на контролирания пазар на енергоносители “. Посочвайки и други пропуски във връзка с културната политика (или неналичието на такава) в страната, артистите се обръщат към депутатите от двете комисии за подпомагане и с вярата „ тази неправда за културния бранш да бъде поправена сред двете четения на държавния бюджет “, приключва откритото писмо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР