Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са

...
Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са
Коментари Харесай

Защо университетите излизат на протест?

Търпението на академичната общественост се изчерпва. Възнагражденията в бранша са на равнищата си от 2023 година, а административният състав на университетите е със заплати, близки до минималната в страната. Това съобщи проф. доктор Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите, във връзка плануваните протестни дейности на висшите образователни заведения в страната на 20 май.

По думите ѝ 140 млн. лева би коствало желаното от нас нарастване. „ Законът за висше обучение го е записал, не го желаеме просто ние. Няма го обаче паричният поток от страна на страната, който да подсигурява това. ”

„ Отпадането на университетските такси не мина през Народното събрание. Казани са, че тези средства – към 150 млн., са налични. Ние продължаваме да събираме такси обаче. За признатите промени в закона обаче, свързани със заплащането, не знаем има ли средства ”, добави тя.

Според нея в последните 35 години България няма целенасочена политика в региона на образованието: „ Наблюдаваме последствията от политиката на страната през тези години. Качеството се реализира освен с положителни планове, а и с пари – средствата за висше обучение понижават. ”

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР