От самото начало BYD има ясна стратегия: подражаване на успешни

...
От самото начало BYD има ясна стратегия: подражаване на успешни
Коментари Харесай

Уанг Чуанфу - човекът зад успехите на BYD

От самото начало BYD има ясна тактика: имитиране на сполучливи артикули и поддържане на разноските допустимо най-ниски. От 2009 година компанията се възползва от милиарди юана китайски дотации и непряка помощ за подкрепяне на нови компании за електрически автомобили. Вертикалната интеграция на групата - от доставките на запаси до батериите и компютърните чипове, й дава опция да ръководи оптимално разноските си.
Китайският производител на електрически коли (EV) BYD към този момент продава продукцията си допълнително от 60 страни, като през последната година стартира нападателно да навлиза и на западните пазари. Това оказа помощ на - през последното тримесечие на предходната година BYD продаде повече EV от всеки различен производител.

Едно от основните настоящи лица зад кулисите на производителя е изпълнителният шеф на BYD - Уанг Чуанфу. Историята на професора по проучване на цветни метали, трансформирал се в неотстъпчив началник с фокус върху технологиите, веригите за доставки и намаляването на разноските, стана една от най-популярните в Китай. Успехите на BYD единствено в допълнение усилват комплиментите за Чуанфу.

Реклама
Роден през 1966 година в земеделската провинция Анхуей в Източен Китай, Чуанфу е отгледан от по-големите си братя и сестри, защото родителите му почиват, до момента в който е бил дребен. Макар да понася толкоз огромен удар прекомерно млад, Чуанфу не се предава. Той получава стипендия за проучване на химия в Central South University, прочут тогава като Central South Industrial University, а по-късно получава магистърска степен по технология на батериите от Пекинския институт за общи проучвания на цветните метали, в този момент прочут като GRINM Group. Завършеното обучение разрешава на Чуанфу да стартира работа като откривател за държавна организация, само че упоритостите му са много по-големи. Това е и повода бъдещият изпълнителен шеф да се реалокира в Шенжен. По това време градът към този момент има реномето на софтуерния и новаторски център на страната, което би разрешило на Чуанфу да се занимава с технологии, които съгласно него ще дефинират бъдещето. Копиране на по-ниска цена Това негово предпочитание води и до основаването на BYD, като с изключение на Чуанфу, съучастник е и братовчед му Ли Шианянг. В по-късни изявленията Чуанфу споделя, че по това време името не е носело несъмнено значение (в момента BYD е акроним за Build your dreams). Разликите със сегашната компания не се изчерпват дотук, като първоначално проектът е бил предприятието да се занимава с производството на акумулатори за телефони.

The Wall Street Journal написа, че първите няколко месеца на BYD са извънредно сполучливи, като компанията разполага със своя лична офис постройка и цех. Според изданието това се дължи на Ли Шианянг, който е вложил 300 хиляди $. Независимо от кое място идват парите, те слагат основа за по-нататъшното развиване на бизнеса. От самото начало BYD има ясна тактика: имитиране на сполучливи артикули и поддържане на разноските допустимо най-ниски.

Целта е била да се копират артикули, създадени от Toyota, Sanyo и Sony, само че да бъдат по-евтини. Вместо скъпи машини, изпълнителният шеф наема голяма работна мощ на краткосрочни контракти, което му разрешава да избегне нараствания на заплатите. Така стигаме до 2002 година, в която компанията към този момент господства пазара на зареждащи се телефонни акумулатори. Клиентите на китайския производител към този момент включват Motorola, Nokia, Sony Ericsson и Samsung. Навлизане в автомобилния бранш През 2003 година Чуанфу утвърждава закупуването на банкрутиралия държавен авто производител Tsinchuan Automobile и го преименува на BYD Auto. Заедно с BYD electronics, която създава акумулатори и съставни елементи за слушалки, тези две дъщерни сдружения образуват главните интервенции на компанията. През 2005 година BYD пуска първото си транспортно средство на пазара - това е седанът F3, който съществено прилича Toyota Corolla. Китайското предложение обаче е значително по-евтино и оглавява класациите по продажби в Китай до края на десетилетието, написа WSJ.
През 2005 година BYD пуска първото си транспортно средство на пазара - това е седанът F3, който съществено прилича Toyota Corolla. Сега към този момент е водач на световния пазар на електрически коли Източник: Reuters
Тук идва и един от най-важните моменти в историята на BYD - привличането на Уорън Бъфет като вложител. Това значително се дължи на неотдавна умрелия му сътрудник Чарли Мънгър, съгласно който компанията е превъзходен метод за нахлуване на китайския пазар. " Този човек е композиция от Томас Едисън и Джак Уелч - нещо като Едисън в решаването на механически проблеми и нещо като Уелч в това, че прави това, което би трябвало да направи. Никога не съм виждал нещо сходно ", декларира Мънгър пред Business Insider по отношение на това по какъв начин е описал Чуанфу на Бъфет.
Реклама

Чуанфу не е подготвен да се раздели с огромна част от компанията си, заради което отхвърля първичната оферта на Berkshire Hathaway за придобиване на 25% от BYD. Принципният метод на Чуанфу обаче е позитивно общопризнат и през 2008 година Berkshire Hathaway влага 232 млн. $ в компанията. Одобрението притегли вниманието на вложители по целия свят и форсира възхода на компанията. Затова и BYD завоюва 5.1 милиарда $ през 2009 година, а изпълнителният шеф оглави класацията на Forbes China за първи път. Извън прожекторите За разлика от други високопоставени персони като Илън Мъск или Джак Ма, Чуанфу непрекъснато се пази от светлината на прожекторите, заобикаляйки нежелателен надзор. " Никога не става дума за поддържане на его. Мисля, че всички те сочат обратно към транспортните средства, те постоянно сочат назад към компанията ", сподели Ту Ле, създател на консултантската компания Sino Auto Insights, пред Business Insider.
BYD е най-големият производител на електрически рейсове с акумулатори в света с повече от 50 хиляди единици на пътя в международен мащаб и повече от 1000 транспортни средства на пътя или в произвеждане в Съединени американски щати.
В началото на новото десетилетие компанията печели контракти за публичен превоз от китайските градове Шенжен и Хунан, както и покупко-продажби с Амстердам, Франкфурт и Лос Анджелис, оповестява Bloomberg. В момента BYD е най-големият производител на електрически рейсове с акумулатори в света с повече от 50 хиляди единици на пътя в международен мащаб и повече от 1000 транспортни средства на пътя или в произвеждане в Съединени американски щати. Има голяма фабрика в Ланкастър, Калифорния, която създава рейсове, както и други транспортни средства като камиони и мотокари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР