От незапомнени времена идва вярването, че амулетите и талисманите предпазват

...
От незапомнени времена идва вярването, че амулетите и талисманите предпазват
Коментари Харесай

Талисмани, билки и боб предпазват от духове и вещици

От незапомнени времена идва вярването, че амулетите и талисманите защищават притежателите им от духове, магьосници, заболявания, бедност, вещици, бедствия и всевъзможни зли свръхестествени сили.

Думата " талисман " произлиза от латинската " amoletum ", която значи " средство за отбрана ".

Най-често човек има вяра в талисман, който носи със себе си. В други случаи съхранява талисмана в жилището си. Амулетът постоянно има набожен темперамент, само че може да бъде даже рисунка или пък драгоценен камък.

Счита се, че свръхестествените сили на талисмана са заложени в него от Бога. В окултизма е допустимо на му бъдат " вдъхнати " тайнствени сили чрез вълшебен ритуали.

Вещите в тайнството на амулетите считат, че билката зимзелен е една от най-силните пазители на дома от зли сили.

Зимзеленът е вечнозелено многогодишно тревисто растение. Цъфти в синьо от април до юни.

Стръкче от билката, сложено на входната врата на дома, не позволява в него нито духове, нищо вещици. Ефикасна е и при прогонване на демони.

За да има обаче зимзеленът сили против отвъдните сили, би трябвало да бъде откъснат в първата, деветата, единадесетата или тринадесетата нощ от месеца.

 Талисмани, билки и фасул защищават от духове и вещици

Според вярванията бобът също има свойства да пази хората от злото.

Древните римляни смятали боба за свещена храна и го употребявали в разнообразни обряди, най-често свързани с удостояване на мъртвите. На Бобов ден те принасяли в подарък на умрелите бобени храни, с цел да омилостивят духовете им.

В Япония пък има бит точно на Нова година главата на семейство да облича най-новите си облекла и тъкмо в среднощ да разнася фасул из къщата, изричайки заклинанието: " Демони, вън! Ела, шанс! ".

Някои индиански племена също имат обряд, обвързван с боба. Те извършват танц, отдаден само че Бобовия дух. Той е брат на Царевичния и на Тиквения дух. Те обаче се явяват от положителния тим на свръхестествените сили, защото индианците смятат, че им оказват помощ за посевите и положителния берекет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР