От неделя започва масовото преместване на украински бежанци от хотелите,

...
От неделя започва масовото преместване на украински бежанци от хотелите,
Коментари Харесай

Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени

От неделя стартира всеобщото пренасяне на украински бежанци от хотелите, където са настанени. Над 20 000 души ще бъдат настанени в държавни бази в страната. Това оповестиха от Областната администрация във Варна. Бежанците ще бъдат превозени проведено с влакове. В обитаемоте места, където няма жп гари, украинците ще бъдат превозени с военни и частни рейсове.

Към момента в хотели у нас са настанени повече от 60 000 хиляди бежанци от Украйна. Близо 20 000 от тях са решили да изоставен България в околните дни. Сред тях са Нина и Елена.

Тук всичко е прелестно, голямо благодаря за гостоприемството, изключително сме признателни на хотелиерите. Много сме удовлетворени от всичко, само че фамилията, мъжът ми са там, ние сме тук, мъчително ни е, децата желаят при татко си. Когато има война, постоянно е рисково, несъмнено, че е рисково, само че децата желаят у дома, споделя Нина.

Тъй като аз работя, към този момент съм принудена да се върна. Досега пазеха работното ми място, само че хората, които ме заместват, не могат да продължат да работят и вместо мен. Мисля, че всичко това към този момент би трябвало да свърши, да има мир и всеки да живее в сигурност, децата да учат, да виждаме спокойно небе и да сме щастливи, споделя Елена.

Преместването на бежанците ще става на групи, фамилиите ще се настаняват дружно в държавните бази.

Ще се направи цялостен разбор и на базите. За момента наподобява, че ще има задоволително места за хората, да бъдат настанени там, споделя Благомир Коцев, регионален шеф на Варна.

В кои бази ще бъдат настанени бежанците, ще стане ясно откакто се обобщят анкетите в държавния портал. Настаняването на бежанците няма да попречи на лятната отмора на чиновниците.

Украинци ще бъдат настанени до края на юни, след което ще освободят. Трябва да се демонстрира еластичност, като преимущество имат чиновниците и ведомственото потребление на базите остава тяхно главно предопределение, споделя Павел Попов, зам.-областен шеф на Област Варна.

Големите групи бежанци ще се транспортират главно с влакове.

Това ще бъде направено в спомагателни вагони към съществуващи влакове, доколкото е допустимо. Или ще бъде направено в самостоятелни влакове, които да не смесват потоците на хората, ползващи БДЖ транспорти и украински бежанци, споделя Йордан Кателиев, началник на Центъра за настаняване на бежанци във Варна.

18 000 от бежанците ще останат в същите хотели, в които са в този момент. До момента 38 хотелиери от цялото крайбрежие са декларирали присъединяване в програмата на държавното управление за настаняване на бежанци против 15 лв. на ден за нощувка и храна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР