От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изразиха несъгласие

...
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изразиха несъгласие
Коментари Харесай

Лекари не са съгласни с някои идеи за реформи в доболничната помощ

От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България показаха противоречие с предложенията на ръководителя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев за промени в модела на доболничната здравна помощ в България.

В писмо до медиите от сдружението показват, че предложенията ще ощетят финансово персоналните лекари в страната, защото се планува смяна на правилото на заплащане на брой пациент.

" Много от нашите сътрудници са обезпокоени, тъй като виждат една реституция на остарелия вид система. В забележителна степен към този момент и на пенсионна възраст, споделят, ние нямаме повече сили да вършим никакви такива промени в нашата активност, като финансиране, като 42% се получава за безграничен брой действия, това са така наречен тежки положения, или извънпрофилактичните, диспансерните прегледи ", разяснява пред БНР ръководителят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов.

Доктор Миндов добави още, че желанията за промени, изразени от доцент Антон Тонев, ще бъдат на процедура неприложими, до момента в който не се изготви ценово остойностяване на лекарския труд.

В неделя (3 април) доцент Тонев поясни, че първата смяна, която държавното управление желае да вкара в опазването на здравето, е обвързвана с метода, по който се прави политика в бранша.

„ Основните реформиращи решения би трябвало да следват един нескончаем интервал на обществени разисквания. Предстои ни подобен интервал, с цел да можем да разбираем нашите хрумвания и да дефинираме какъв отговор ще получим за тях. За доболничната помощ има съществени данни за насъбрани проблеми, които водят до понижаване на броя на общопрактикуващите лекари, за известия за работа в извънработно време, има сътрудници, които дълго време не могат да употребяват отпуск. Няма да има огромно разбъркване в пластовете на избор на това кой пациент при кой общопрактикуващ доктор да отиде. Трябва да цифровизираме нашето опазване на здравето. Основните промени са и за метода на възнаграждение. Да се понижи натоварването, което всеки персонален доктор се постанова да изпитва... Реформите в здравната система би трябвало да се случват с дребни стъпки, само че в авансово заложена посока “, изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР