От началото на извънредното положение до 10 май новорегистрираните безработни

...
От началото на извънредното положение до 10 май новорегистрираните безработни
Коментари Харесай

Заплатите вече растат по-бавно, а в някои сектори падат

От началото на изключителното състояние до 10 май новорегистрираните безработни в бюрата по труда са 125 хиляди, до момента в който постъпилите на работа са близо 25 хиляди по данни на Агенцията по претовареност и Национален статистически институт.

© Надежда Чипева Растежът на заплатите в страната се забавя през март. От началото на 2019 година до февруари 2020 междинните хонорари в страната нарастват с двуцифрен ритъм. През март обаче годишния растеж пада до 5.9%, което е най-ниското равнище от 2014 година Така брутната месечна заплата в България доближава 1321 лева, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според счетоводната информация на предприятията, която е източник на данните на Национален статистически институт, междинните хонорари понижават за работещите в хотели и заведения за хранене, развлекателния бранш, строителство, добивна индустрия, селско стопанство, други действия (като фризьорски салони, Неправителствени организации, химическо чистене). С изключение на добива тези браншове са обичайно най-нископлатените в стопанската система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като цяло през първото тримесечие междинната брутна месечна заплата нараства с 9% на годишна база до 1317 лева, или нето 1022 лева В публичния бранш нарастването доближава 10.6% (до 1339 лева.), до момента в който в частния е 8.6% (до 1311 лева.) по отношение на първото тримесечие на 2019 година

Заплатите по браншове

На пръв взор тримесечните данни за междинните хонорари наподобяват релативно добре - заплатите в страната нарастват с 9% на годишна база, а по браншове темпът варира от -0.8% (в " други действия " ) до 20.6% (в имотния сектор). През март обаче, когато беше въведено изключителното състояние, стопанската система замръзна. Според числата на Национален статистически институт темпът на годишен напредък на междинните заплати се резервира единствено в секторите " Държавно ръководство " (10.4%) и енергетика (7.2%), до момента в който във всички останали нарастването се забавя, а в шест бранша даже понижава.

Най-значителен е спадът в хотели и заведения за хранене - с 14.6% през март по отношение на същия месец на 2019 година, като по този начин междинната заплата пада до най-ниското си равнище от ноември 2017 година (639 лева.). През последното десетилетие месеците, в които междинните заплати в хотели и заведения за хранене понижават, се броят на пръстите на едната ръка и това не е било с повече от -1.3%. Заради по-високия растеж през януари и февруари общо през първото тримесечие секторът регистрира растеж от 1.1% до 737 лева, само че числата евентуално ще се влошат с данните за април - юни.

Лек спад е забележим и в строителството, където междинните хонорари понижават с 0.1% до 951 лева, в случай че наклонността е за растеж от януари към март.

Възнагражденията в страната

С най-високи междинни заплати в страната през първото тримесечие на тази година остават работещите в столицата (1805 лева.), следвани от София-област (1249 лева.) и Враца (1215 лева.). Трите области не престават да регистрират висок ритъм на напредък - сред 9% и 11% по отношение на същия интервал на предходната година.

С най-значителен растеж обаче изпъква област Кърджали, където междинните хонорари се покачват с 14% до 1019 лева месечно. От друга страна са Перник, Стара Загора и Силистра, където междинните заплати нарастват най-слабо - със надлежно 3.1%, 4.3% и 5.3% на годишна база.

Наетите понижават

Броят на наетите в страната в края на март тази година понижава до 2.26 млн. души, което е с 54 хиляди под равнището от март 2019 година Според данните на Национален статистически институт най-значителни са съкращенията в хотели и заведения за хранене, където предходната година наетите бяха 109 хиляди в края на март, а тази година са 84 хиляди В търговията и преработващата индустрия от края на февруари тази година наетите понижават с по 8-9 хиляди души в границите на месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР