От началото на годината при 20 на сто от общо

...
От началото на годината при 20 на сто от общо
Коментари Харесай

20% от кетъринг фирмите с нарушения

От началото на годината при 20 на 100 от общо записаните 464 кетъринг компании са били открити нарушавания. При осъществените инспекции са издадени 79 наставления и са връчени 4 акта за определяне на административни нарушавания. Това демонстрират данните на БАБХ за „ Монитор “.

Най-често срещаните открити несъответствия са прекратена хладилна верига, първични материали без етикет, храни с изминал период на валидност, погрешно предпазване на първични материали и подготвен артикул, липса на проследимост, неспазване на условията, касаещи пространствата и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или изчезнали такива. Обектите, регистрирани по Закона за храните на територията на страната с активност „ кетъринг “ все още са 484. В София-град те са 81, а в останалите области на България – 383. За интервала в тях са осъществени 1663 инспекции по формален надзор според оценката на риска, 56 извънпланови и 16 инспекции по сигнали и тъжби от жители.

Най-често свързваме кетъринга с доставката на храна у дома. Според ръководителя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в елементарните заведения делът на тези поръчки е към 15%, а във компаниите, които с изключение на салон са и профилирани в доставка по домовете, като да вземем за пример множеството пицарии и други обекти за бързо хранене, делът им доближава 30 на 100, или приблизително една пета. По думите на притежател на ресторант в столицата от кръчмите, които не оферират пици за у дома, най-често се поръчва мешана скара с гарнитура като порцията е към 700 грама. За по-големи събирания се избират комбинирани месни плата с гарнитури. В останалите заведения по-голямата част от поръчките обаче се пада на пиците.

От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) дадоха и няколко съвета защо да внимаваме, в случай че употребяваме кетъринг доставки. „ На първо място потребителите би трябвало да проучат компанията, която считат да наемат “, споделиха от КЗП.

Това включва да прегледат деликатно каталога и предлагания подбор. При диалог може да се уточнят значими елементи като цени и количества, както и дали има отстъпка при по-голяма поръчка. Така ще можем да разберем и кои от посочените в каталога артикули са непрекъснато налични и кои би трябвало да бъдат поръчани авансово.

„ Важен миг е мястото и времето на събитието, защото услугата е характерна - става въпрос за храна, която може да има друга продължителност или да изисква характерни грижи “, разясниха от комисията.

В офертата би трябвало да участват типът на услугите, цената на всяка една от тях както и крайната цена на пакета, в това число налози и такси, предизвестиха от регулатора.

На огромни вечерни събития най-често се поръчват хапки, които са комфортни за ястие. Цените стартират от 10 - 15 лева Офертите за кетъринг стартират от 10 - 15 лева При тях обаче липсва многообразие от плата или разядки, а се оферират до 20 хапки банички, минисандвичи, коктейлни хапки по желание или даже френски макарони. Ако дадем 18 лева, можем да получим 56 празнични коктейлни хапки, които включват 10 солени тарталети със сирена и свежи чери домати, 10 тарталети с катък с печена чушка, 10 порции домакински тарама хайвер и гръцка маслинена паста, 12 арабски хумус със зелени подправки върху хлебче и още 12 пушено филе, зелена салата, благоуханен мус от сирена, канапе на хлебче. По-високите предложения стартират от 40 лева За тях взимаме по над 100 солени коктейлни хапки микс, които могат да бъдат с луканка, топено сирене, гъши пастет, краставички, чери домати, сусам и други. Най-скъпо за бърза поръчка за дома излиза, в случай че решим да си вземем суши, което би коствало 50 лева за 50 хапки в друг жанр. При всяка оферта обаче би трябвало да се внимава и да се преглеждат мненията и оценките, защото е допустимо да останем разочаровани. Снимките на някои предложения наподобяват направени в домашни условия или изтеглени от интернет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР