От началото на годината - без промени в одобрението на

...
От началото на годината - без промени в одобрението на
Коментари Харесай

71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

От началото на годината - без промени в утвърждението на Европейски Съюз и растеж на утвърждението за участието ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп " данните от национално представително изследване, извършено в интервала 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице " са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 обитаеми места на страната.

През последните месеци българите не крият своята нараснала тревога и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към Европейски Съюз обаче не се проблематизира в всеобщите оценки от началото на пандемията. Това не значи, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е правилно това, че позитивните настройки се резервират и поради упованията за поддръжка от Европейски Съюз, разясняват анализаторите.

Според данните 71 на 100 от интервюираните от средата на юни декларират, че утвърждават участието на страната ни в Европейския съюз, а 19 на 100 не го утвърждават. "От края на 2019 година до момента не записваме основна смяна в публичните настройки към еврочленството ни. 96 % от гласоподавателите на ГЕРБ утвърждават участието на България в Европейски Съюз, а поддръжка за еврочленството заявяват 49 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Сред последователите на останалите партии утвърждението за участието на България в Европейски Съюз е по-висок дял от записания измежду електората на социалистите. В София, където информираността на популацията за подхванатото от Европейски Съюз е по-висока, се записва сдържаност към Брюксел над междинната за страната ", разясниха социолозите.

От края на предходната година до момента с 4 % нараства делът на българите, които утвърждават участието на страната ни в НАТО. В средата на юни участието ни в НАТО е одобрявано от 60 %, а 25 на 100 не го утвърждават. Подобно на отношението към Европейски Съюз, най-слабо утвърждение се установи измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия - едвам една трета утвърждават участието ни в НАТО.

През последната година от "Екзакта " записва известна смяна в настройките на последователите на "Обединени патриоти " (ВМРО и НФСБ). Те все по-често заявяват положителни настройки към участието ни в Европейски Съюз и НАТО. Участието им в ръководството на страната "работи " за смяна на настройките на електората им, спомагателен тласък за този електорат са политиките на министъра на защитата Красимир Каракачанов, показват анализаторите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР