От началото на 2022 г. вносът на суров петрол в

...
От началото на 2022 г. вносът на суров петрол в
Коментари Харесай

Евростат: През 2022 г. ЕС премахна зависимостта си от руския петрол

От началото на 2022 година вносът на недопечен нефт в Европейски Съюз претърпява обилни промени, регистрира Евростат.

До края на януари същата година, преди експлоадирането на войната, вносът от друг генезис остава релативно постоянен, като Русия е главният източник на импорт на недопечен нефт.

От последното тримесечие на 2021 година до януари 2022 година вносът от Русия варира от 39 657 хиляди барела до 49 698 хиляди барела, което съставлява 24% до 31% от общия импорт.

Съединени американски щати са вторият по величина снабдител на недопечен нефт за Европейски Съюз, като са обезпечили сред 19 115 хиляди барела и 20 751 хиляди барела, което съставлява 10 % до 13 % от общия импорт на недопечен нефт.

Норвегия и Казахстан също са доставяли сходни количества недопечен нефт, вариращи сред 8% и 14% от общия импорт, до момента в който вносът от Ирак е бил малко по-нисък, варирайки сред 7% и 12%. Вносът от Либия и Обединеното кралство съставлява към 5% от общия импорт.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година оказва доста влияние върху вноса на недопечен нефт в Европейски Съюз. Ситуацията е доста нестабилна от февруари до април, с огромен импорт от Русия през февруари и април (съответно 63 859 хиляди барела и 58 976 хиляди барела, представляващи 33% и 30% от общия внос) и невисок импорт през март (31 820 хиляди барела, представляващи 18% от общия внос).



През май 2022 година вносът от Русия понижава до 24 162 хиляди барела (12% от общия внос) и остава релативно постоянен до септември 2022 година

От септември нататък вносът последователно понижава, достигайки 7 645 хиляди барела (4% от общия внос) през декември 2022 година (шестият пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, признат от Съвета през юни, се състоеше в възбрана за импорт на съветски морски недопечен нефт от 5 декември 2022 г.).

Спадът на вноса от Русия беше обезщетен от нарастване на вноса от други източници. През декември 2022 година най-големите снабдители на недопечен нефт са Съединени американски щати с 344 483 хиляди барела (18% от общия внос), +6 процентни пункта (пр.п.) спрямо последното тримесечие на 2021 година, и Норвегия с 344 483 хиляди барела (17% от общия внос), със 7 пр.п. повече.

Вносът от Либия и Обединеното кралство се е нараснал с няколко процентни пункта (съответно +2 пр.п. и +4 пр.п.). Вносът от Казахстан и Ирак остана на сходни равнища или се усили нищожно спрямо последното тримесечие преди войната.

Има два детайла, които дефинират цените на суровия нефт: спот пазарът и типът на суровия нефт. Преди съветската експанзия в Украйна цената беше постоянна - към 80 щатски $ за барел, като разликите сред типовете недопечен нефт бяха дребни (по-малко от 4 щатски $ за барел).

Нестабилната геополитическа обстановка обаче провокира висока волатилност на пазара и от февруари 2022 година цените на суровия нефт започнаха да се покачват доста.



През март 2022 година цената на суровия нефт от Русия (Urals) е по-ниска от тази на другите типове, като отстъпката е почти 16 щатски $ за барел в съпоставяне със междинната цена на другите четири най-разпространени типа нефт.

През идващите месеци съветският нефт Urals се търгува на мощно занижена цена (приблизително 30 щатски $ за барел).

В същото време цените на другите типове нефт се двоумят в по-голяма степен. Пазарът е минимум постоянен през юни и юли 2022 година, като разликите в цените на другите четири най-разпространени типа нефт варират от 9 до 12 щатски $ за барел, което е три до четири пъти повече, в сравнение с преди войната.

Към края на годината обстановката се стабилизира, с намаляващ импорт от Русия, по-ниски цени на суровия нефт и по-малка волатилност на цените. Най-големите снабдители на недопечен нефт в Европейски Съюз са Съединени американски щати, Норвегия и Казахстан, което демонстрира, че Европейски Съюз съумява да се приспособява към изменящия се пейзаж на петролния пазар и на процедура да отстрани зависимостта си от съветския нефт, обобщава в умозаключение социологическата организация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР