От много години различни кораби фалшифицират местоположението си, за да

...
От много години различни кораби фалшифицират местоположението си, за да
Коментари Харесай

„Тъмни кораби“ превозват руски петрол за милиарди в нарушение на санкциите

От доста години разнообразни кораби фалшифицират местоположението си, с цел да вземат участие в противозаконни действия, само че наподобява, че все по-голям брой от тях го вършат, с цел да търгуват със артикули, които евентуално костват милиарди долари.

„ Но по този начин наречените " тъмни кораби ", пренасящи съветски нефт, за който се допуска, че заобикаля ценовите ограничавания от 60 $ за барел, танкери, които се движат под радара във венецуелски води, и товарни кораби, за които се допуска, че контрабандират зърно от Украйна, могат да бъдат засичани посредством сателитна технология, която открива по кое време те оповестяват подправено местонахождение “, написа в собствен разбор CNBC.

Съгласно условията на Международната морска организация огромните кораби би трябвало да бъдат оборудвани със системи за автоматизирана идентификация (AIS) и да излъчват местоположението си непрекъснато, с цел да се предотвратят конфликти. Някои от тях обаче изключват транспондерите си за установяване на местонахождението или правят " подправяне " на AIS, при което корабът оповестява, че се намира на едно място, до момента в който в действителност е на друго - може би на стотици километри.

Данни от компанията за морски технологии Windward демонстрират, че през първата половина на 2023 година манипулирането на местоположението на петролните танкери и корабите, пренасящи сухи товари като зърно, е повишено с 12% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, а по отношение на първата половина на 2021 година - с 82%.

Според Джон Лъск, основен изпълнителен шеф на Spire Maritime, аналитична компания, която дава данни на държавни управления и частни компании, развиването на технологиите улеснява следенето на този тип операции, а новите старания за обществено обявяване на местоположението на корабите хвърлят светлина върху сходни действия.

" Започваме да виждаме още по-голямо внимание към морската промишленост поради глобите ", споделя Луск пред CNBC, визирайки глобите на Г-7 против Русия и последните ограничения на Европейски Съюз, които не разрешават на корабите, изключили или подменили своята AIS система, да влизат в пристанища. " Заради тъмните кораби доста от противозаконните транспорти стартират да се усилват ".

" Имате черни пазари, на които намерено се нарушава законът, без значение дали става дума за наказания, нарушение на изключителни стопански зони при лов на риба, незаконен транспорт на артикули или нещо друго. Но към този момент нещата са доста по-видими и доста по ясни от позиция на това по какъв начин те се отразява на международната стопанска система ", споделя Луск.

Прикриване на товари

Г-7 постанова таван на цената на съветския нефт до 60 $ за барел, с цел да ограничи приходите, които Кремъл получава от този експорт, само че съгласно Ами Даниел, съосновател и основен изпълнителен шеф на Windward, противозаконното придвижване на съветски нефт може да възлиза на десетки милиарди долари.

През миналата година технологията на Windward е идентифицирала повече от 1100 танкера, свързани с Русия, които са изчезнали, като са изключили или манипулирали своите AIS, изяснява представител на компанията пред CNBC.

" Това са милиони барели нефт ", споделя Даниел. " 500 кораба могат да транспортират 800 милиона барела. Умножете това по цената на петрола - дано да е 60 $. Звучи ми като 48 милиарда $ ".

В онлайн публикация Windward показва, че данните на компанията демонстрират, че броят на прехвърлянията на нефт от транспортен съд на транспортен съд на мрачно се е нараснал в Алборанско море северно от Мароко след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което съгласно него допуска контрабандни интервенции. Подобни прехвърляния разрешават на един транспортен съд да вземе нефт от различен, без да се изследва покупната цена и неговия генезис.

Windward разпознава и случаи на нерегламентирани покупко-продажби с съветско зърно в Керченския пролив - воден басейн, свързващ Азовско с Черно море. Два товарни кораба са напуснали Керч, с цел да доставят зърно в Мароко и Арабския залив, оповестява компанията.

Междувременно Spire разпознава и наблюдава 50 доста огромни превозвача на недопечен нефт, които съгласно тях са прикрили местонахождението си, с цел да транспортират нефт от Венецуела.

Компанията пресмята, че макар американските наказания против страната 108 милиона барела нефт - на стойност към 8 милиарда $, в средата на юли, когато компанията разгласява данните си за следене, са били трансферирани от южноамериканската страна към Източна Азия сред 1 ноември предходната година и 29 юни тази.

Танкерите, които манипулират местоположението си, най-често се оказват във водите към петролните залежи на Ангола, само че данните на Spire демонстрират, че същинското им местонахождение е в южната част на Атлантическия океан в изключителната икономическа зона на Венецуела. След това те оповестяват за точното си местонахождение от южноафриканския нос Добра вяра, като най-вероятните им дестинации са Китай и Малайзия. Данните също по този начин демонстрират, че газенето на корабите по-късно се трансформира, което допуска, че товарът е бил разтоварен, декларират от Spire.

Манипулация на AIS

Според Иън Гудридж, старши шеф на Spire за радиочестотни артикули за геолокация, с развиването на технологиите е станало относително елементарно да се откри дали даден транспортен съд е изключил своята AIS.

" Да кажем, че сте огромен петролен танкер и сте изключили AIS. Това ще стане ясно освен за притежателите на кораба и корабните брокери, само че и за застрахователната компания. Това несъмнено реалокира фокуса към манипулирането на сигнала ", споделя той пред CNBC.

Това може да се направи по няколко метода. Сред тях са изключване на транспондера на AIS за избран интервал от време; прибавяне на устройство сред данните от световната навигационна сателитна система и транспондера, което да внушава, че корабът се движи по един маршрут, до момента в който в действителност плава в друга посока; или посредством софтуерна хакерска офанзива, която кара транспондера да оповестява географска широчина и дължина, които не се трансформират, макар че корабът се движи.

Технологията за подправяне е " съвсем толкоз налична, едвам си купите GPS заглушител за колата “, подчертава Гудридж.

Последици за застраховането

OFAC, органът на Министерството на финансите на Съединени американски щати, който управлява и ползва глобите, издава през април предизвестие за " допустимо заобикаляне на съветския ценови таван на петрола ", предупреждавайки американските морски застрахователи, че корабите, които те покриват, може да употребяват " лъжливи практики " като замяна на AIS, с цел да скрият наличието си в съветски пристанища. OFAC предлага на фирмите да употребяват снабдители на морско разузнаване, " с цел да подобрят откриването на операции с AIS ".

Кристофър Суифт, съучастник и член на практиката за отбрана и следствия на държавни органи на американската правна компания Foley & Lardner, назовава подмяната на AIS " мощно подозрителна ".

" Ако сте от застрахователния отрасъл и не обръщате внимание на това, в действителност би трябвало да започнете да го вършиме ", безапелационен е Суифт.

Действия на Съединени американски щати

През май Министерството на финансите на Съединени американски щати декларира, че таванът на цените на петрола е постигнал и двете си цели - да резервира доставките на съветски нефт, само че да ограничи приходите от него. Суифт чака държавното управление да продължи да проверява случаите на нарушение на глобите, макар че прибавя, че правоприлагането " има наклонност да изостава от най-новите тактики за заобикалянето им ".

А ограничения не липсват. На осми септември Министерството на правораздаването на Съединени американски щати оповестява, че е конфискувало близо един милион барела ирански недопечен нефт, които нарушават глобите, и осъжда притежателя на кораба Suez Rajan Limited на тригодишен корпоративен изпитателен период и санкция в размер на съвсем 2,5 млн. $.

" Участниците в схемата са се пробвали да прикрият произхода на петрола, като са употребявали прекачване от транспортен съд на транспортен съд, подправени доклади от системата за автоматизирана идентификация, фалшифицирани документи и други средства ", се споделя в онлайн известие на Министерството на правораздаването.

Това може да проправи пътя за санкции и във връзка с заобикалянето на съветските наказания, споделя Суифт:

" Неотдавнашните наказателни каузи на Министерството на правораздаването и дейностите за гражданска конфискация, свързани с корабни компании, пренасящи противозаконен ирански нефт, демонстрират по какъв начин държавното управление на Съединени американски щати може да реагира на подправянето на AIS и контрабандата на съветски нефт в бъдеще ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР