От Министерството на здравеопазването излязоха с препоръки към Българската православна

...
От Министерството на здравеопазването излязоха с препоръки към Българската православна
Коментари Харесай

За Великден в черквата на дистанция 1,5 м, целуването на иконите не се препоръчва

От Министерството на здравеопазването излязоха с рекомендации към Българската православна черква във връзка ограниченията против разпространяването на ковид за Цветница и за Великденските празници. Те бяха показани от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов на специфичен брифинг.

Изисква се наложително съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко метър и половина на всички присъстващи , носене на маска от всички в църквата, като се изключи свещенослужителите, обезпечаване на дезинфектант на входа на храма, контактно разчистване, проветряване, контролиране на потока и броя на лицата , които посрещат и изпращат, входно-изходни коридори, осведомителни табла за придвижване в храма, при опция понижаване на продължителността на църковната работа .

Отчитайки спецификата им, се смята оправдано да не се целуват иконите и да се допират реликвите, добави министърът.

Върбовите клончета ще се раздават отвън църквите на всички хора . Няма особена разлика с провеждането на ритуалите спрямо предходната, 2020 година, сподели основният епидемиолог доцент Ангел Кунчев. Не е неразрешено влизането в църквата, само че се предлага да е в часове и моменти без скупчване на доста хора и при съблюдаване на общите правила , които важат за мол, магазин и други.

Начинът на осъществяване на службите и това, което се случва в църквата, няма да се следи от Министерство на здравеопазването и да се споделя какво се случва там - сподели министър Костадин Ангелов на въпрос за метода на приемане на причестяване. Заповедта ще бъде издадена до края на деня.

Министерство на здравеопазването планува разхлабване на някои ограничения след 10 май поради 4 седмици задържане на кривата на заболяваемостта. Първата такава ще е по отношение на учениците от прогимназиален стадий. На първо място след 10 май ще има нова заповед във връзка с броя класове, които могат да участват в учебно заведение , като се чака предложение от министъра на образованието, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

" Продължава понижаване на заболеваемостта в страната, като тя падна под 400 души приблизително за страната от през вчерашния ден. Надявам се, че тази наклонност ще е устойчива ", сподели от своя страна доцент Ангел Кунчев, народен епидемиолог. Тази статистика, по думите му, дава опция да се разхлабят още противоепидемични ограничения, само че не и да се отпускаме прекалено много. Мерките са коментирани с отрасловите министри - приоритет обучение, просвета, спорт и опазване на здравето.

От на следващия ден се разрешава присъствено образование в езикови, обучителни центрове и школи при съблюдаване на отдалеченост от метър и половина , миене на ръцете, проветряване на всеки час и носене на маски. По отношение на осъществяване на спортните надпревари навън - се разрешава претовареност на до 30% от местата, не повече от 1000 души на бранш, метър и половина отдалеченост и носене на маски, датата за отварянето им е 24 май .

Влизането в страната се разрешава от 1 май поради туристическия сезон - по три метода - имунизационен документ, имунизационен курс, негативен PCR или антигенен тест, като типовете ще са одобрените от Европейски Съюз и качени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването. Другият вид е документ за преболедуване на болестта не повече от 6 месеца преди влизането в страната . След 6 месеца ще се залага на различен вид - като да вземем за пример имунизация.

Ваксинациоенен документ се издава след 14 дни от имунизацията . В умозаключение Кунчев посочи, че в случай че не се спазят ограничения по великденските празници, може да се усили заболеваемостта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР