От Министерството на външните работи дадоха брифинг за хода на

...
От Министерството на външните работи дадоха брифинг за хода на
Коментари Харесай

МВнР: 363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента

От Министерството на външните работи дадоха брифинг за хода на евакуацията на наши сънародници от Украйна.

363 български жители от Киев и към 150 от Одеса са поискали евакуация все още. Планира се това да стане с 4 рейса от Киев и 3 от Одеса. От министерството на защитата са в подготвеност да се включат с техни рейсове, изясни зам.-външният ни министър Ирена Димитрова, представена от Българска национална телевизия.

Получена е информация от Украйна със лист с неща от първа нужда. Списъкът дошъл със незабавна нота и е предаден на способените ведомства, с цел да се реши какво подпомагане може да бъде оказано.

Зам.-министърът допусна, че може би БЧК и други организации биха могли да се включат в даването на филантропична помощ, само че без да се ангажират с съответни периоди.

На към 30 души е възложен заслон в посолството ни в Киев, измежду тях е и екип на българската телевизия bTV. Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на жителите, които имат потребност, сподели още зам.-министърът.

В непосредственост до постройката на българското посолство няма стратегически обекти, не се чакат ракетни закани, обясниха от Министерство на външните работи.

Малко преди обяд пред консулството ни в Одеса дойде и първият рейс, с който през днешния ден ще бъдат евакуирани записаните българи. Шофьорът на рейса сподели за Българска национална телевизия, че ще се минава през молдовската граница.

Всеки миг се надяваме, че ще имаме рейсове от Одеса към България с към 130 индивида. Отделно, имаме 4 рейса, които са тръгнали към Киев, заяви шефът на Ситуационния център към Министерство на външните работи Антон Марков.

Издават се краткотрайни паспорти на всички български жители, които са без документ за идентичност, с цел да могат да се приберат към България.

Министерство на външните работи е в подготвеност да помогне при потребност и на дипломати от РСМ в Украйна, отговори зам.-министър Димитрова в отговор на журналистически въпрос.

Разбира се, че българските жители са с приоритет, добави тя.

Положението по границите е доста тежко, работим и с наши съдружници, поискали сме подпомагане по всички вероятни канали, тъй че да се улесни напредването, изясни зам.-министър Димитрова.

Излизането от страната ще отнеме към 4-5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от локалните управляващи. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с персонални моторни транспортни средства, с цел да бъдат в една колона.
Относно формалната позиция на България за военните дейности от страна на Русия в Украйна, зам.-министърът акцентира, че осъждаме извънредно нападателните дейности.

Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки района в Източна Украйна, съобщи Димитрова.

От началото на рецесията призовавахме за разговор, само че Русия избра различен път, добави зам.-министърът.

Вчера в Министерство на външните работи е извикана посланичката на Русия и тази позиция ѝ е била показана от зам.-външния министър Васил Георгиев.

Вчера е имало консултация по член 4 от НАТО. Взето е решение за предприемане на ограничения от напълно предпазен и неескалиращ темперамент. Днес президентът Румен Радев ще взе участие в среща на страните от формат Б-9, следва и среща на НАТО.

Довечера в 19 ч постройката на Министерство на външните работи ще бъде оцветена в цветовете от знамето на Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР