От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и

...
От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и
Коментари Харесай

АБВ иска оставка на Борисов и Петкова

От месеци настояваме за оставката и на кабинета „ Борисов “, и на министър Петкова, тъй като те са нездравословни и за ръководството на бранш „ Енергетика “, и за бъдещето на България въобще. Това сподели на конференция заместник-председателят на Политическа партия АБВ Любомира Ганчева, съобщи „ Фокус “.

Ганчева акцентира, че е извънредно значимо България да направи националния си проект за климат и енергетика по този начин, с цел да не пропуснем Зелената договорка и да успеем да усвоим средствата, с цел да променим енергетиката и стопанската система си.

„ Правителството на Борисов сега е достигнало негативната си точка. То има негативно доверие. Генерален проблем е недоверието на хората. Днес сме стотния ден от митинга. Тези нагли хора отхвърлят да подадат оставка и те нямат моралното право да взимат решения за средносрочен и дълготраен интервал, камо ли за стратегически планове, каквито засягат енергетиката и нуклеарната енергетика и които засягат националната сигурност. Тези хора с отхвърли си да подадат оставка единствено нанасят всеки идващ ден вреда и върху националната сигурност, и върху бъдещето и самочувствието на България. Те нямат правото да кажат изобщо какво би трябвало да се случва в бъдеще в енергетиката “, добави Ганчева.

Тя означи още, че и България няма явен отговор какво ще прави с въглищните си централи.
„ Достатъчно ясни бяха нашите претекстове от Политическа партия АБВ на клетия документ, наименуван „ Стратегия за развиването на енергетиката на България до 2030 година “, където между другото и думичката „ Белене “ липсва и този 7-ми реактор също по този начин липсва. В момента в бранш „ Енергетика “ на България предстоят извънредно значими моменти. На 14, преди два дни, Европейска комисия в своя отчет За положението на Съюза попита българското държавно управление и България какво ще вършим с въглищните си централи. Такъв отговор липсва. България сега би трябвало да стартира да се ръководи от специалисти в бранш „ Енергетика “, не от някакви хора, които не знаят за какво са там “, уточни заместник-председателят на Политическа партия АБВ.

Ако планът за 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ в този безразсъден тип бъде задвижен, най-малко 11-12 години му трябват, с цел да стигне равнището, на което е планът за АЕЦ „ Белене “, сподели тя и назова концепцията за 7-ми реактор на АЕЦ „ Козлодуй “ поредна прищявка на премиера Борисов и шайката към него.

„ Тя е толкоз нездравословна като цяло за бранш „ Енергетика “, че просто няма накъде. Ние от Политическа партия АБВ редовно сме се противопоставяли през последните години съвсем всяка седмици против безпринципното, непоследователно, неспособно, некадърно и нездравословно деяние на държавното управление на Борисов в бранш „ Енергетика “. Мисля, че няма потребност да обясняваме за какво Борисов потвърди, че не може да ръководи бранша. Този му опит да се намесва в него, без да желае мнението на специалисти, тъй като е потвърдено, че няма нито един енергиен специалист покрай него, той е нездравословен и за енергетиката, и за стопанската система, и за националната сигурност на страната като цяло “, добави Ганчева.

Тя напомни руския анекдот, че реакторите не са мобилни, а са модулни.
„ Тези реактори, за които ни се приказва, че ще бъдат най-хубавото нещо на света, което чака нуклеарната енергетика в България, е един начален стадий на изследване на тази технология в Съединени американски щати, които между другото още през 1979 година зарязаха употребата на нуклеарни централи, само че самоуверено се пробват да наложат своето ноу-хау и встъпление на технология в други страни. Това е технология, която към момента не е приключена, към момента не е лицензирана и има още най-малко десетилетия, до момента в който бъде наложена в бранша “, изясни зам.-председателят на АБВ.

Тя уточни, че от Политическа партия АБВ изрично се опълчват на това България да бъде опитно поле за тестване на нова недоказана технология.

„ Технологията, за която и министър председателят и министърката обясняваха по националните и обществените медии, че е най-хубавото, което би трябвало да се случи в бранш „ Енергетика “, не е потвърдена и не е лицензирана в нито една друга страна в Европа. Крайно време е България да стартира да се ръководи от специалисти. Стига към този момент гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в бранша и да ставаме за смях “, добави Любомира Ганчева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР