От Mercedes-Benz потвърдиха, че наскоро са продали най-скъпата кола в

...
От Mercedes-Benz потвърдиха, че наскоро са продали най-скъпата кола в
Коментари Харесай

Mercedes-Benz продаде най-скъпия автомобил в историята

От Mercedes-Benz потвърдиха, че неотдавна са продали най-скъпата кола в света.

Редкият модел SLR купе от 1955 година, съхраняван в сбирката на немския авто производител, е бил продаден на частен притежател за 135 милиона евро.

Тази цена го прави най-скъпия автомобил, който в миналото е продаван, по данни на каталога на Hagerty, представен от CNN.

Парите от продажбата ще бъдат употребявани за основаването на Mercedes-Benz Fund - световен фонд за разпределяне на стипендии, оповестяват от компанията.

Предишната рекордна продажна цена за автомобил е 70 милиона $, платени през 2018 година за Ferrari 250 GTO от 1963 година

Продаденият Mercedes е един от единствено два създадени прототипа 300 SLR Uhlenhaut Coupe. 67-годишната кола е кръстена на основния инженер на Mercedes от 50-те години на предишния век Рудолф Уленхаут. Твърди се, че оптималната ѝ скорост е 299 километра в час.

Закритият търг е извършен в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт единствено за поканени участници. Той е извършен в съдействие с автомобилната аукционна компания RM Sotheby's.

Другото Uhlenhaut Coupe ще остане в сбирката на музея.

„ Състезателните коли от 30-те и 50-те години на предишния век са редки и множеството към момента са благосъстоятелност на фабриката, тъй че всички, които излизат на пазара, са доста търсени “, споделя вицепрезидентът на Hagerty Брайън Раболд.

SLR моделът на Mercedes е прочут и като Gullwing (крило на чайка) поради вратите, които се издигат като извити крила. Той се смята за един от най-желаните коли измежду колекционерите. А спортните му версии са изключително скъпи.

SLR Uhlenhaut Coupe е версия с корав покрив на известната спортна кола с отворен връх на Mercedes, задвижвана от осемцилиндров мотор с мощ 300 конски сили. Инженерите от 50-те години считали, че затвореният покрив ще защищава по-добре водача и пасажерите от вятъра и атмосферните условия при високи скорости, като в това време ще усъвършенства и аеродинамиката.

Малко след създаването на тези коли, Mercedes стопира присъединяване си в моторните спортове, тъй че те в никакъв случай не са били употребявани в същински надпревари.

Засега самоличността на новия притежател на 300 SLR Uhlenhaut Coupe остава незнайна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР