От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните

...
От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните
Коментари Харесай

Чудо! Сглобката се опъна на ЕС да станем бежански лагер заради Шенген

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство. Това гласоподава Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единогласие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано денем Австрия подвигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди този момент нидерландският парламент смъкна дългогодишното си несъгласие против България.

В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на инспекциите и по сухопътните граници в Шенгенското пространство, оповестиха от държавната осведомителна работа.

В взаимна тристранна декларация с Австрия бяха обрисувани и уговорките на България и Румъния за подсилване на действието на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за поддръжка на България и Румъния в защитата на външните граници на Европейски Съюз.

България ще получи забележителна финансова поддръжка от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.

Противно на публикуваната дезинформация през последните дни, сглобката сътвори знамение с изказването, че „ България не приема спомагателни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан “, показват от Министерския съвет.

Реклама

България поема ангажимент да работи взаимно с Австрия и Румъния за ограничение на вторичните придвижвания в осъществяване на европейското законодателство. Това включва и прецизно използване на Регламента Дъблин и приемане назад на лица, регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които България е виновна.

Това обвързване по Регламента Дъблин се ползва директно във всяка страна членка от 2013 година насам и е обвързвано с правилото за отговорността на страната на първо влизане в Европейски Съюз. Ангажиментът, който се поема, е за засилено съдействие с ускорени темпове на работа и без непотребни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 година да се разиска дата и за премахването на инспекциите по сухопътните граници.

Държавите членки на Шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 година, са всички членки на Шенген – Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, надлежно и Румъния.

*Според Регламента Дъблин търсещите леговище не могат да избират страната, в която да им се даде отбрана и тяхната молба следва да бъде обработена от само виновната страна членка.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР