От хиляди години хората в нужда, а и не само,

...
От хиляди години хората в нужда, а и не само,
Коментари Харесай

Топ 5 на чудотворните икони в България

От хиляди години хората в потребност, а и освен, се молят за здраве и благополучие пред облиците на светците. На пръв взор това са просто изображения на хора.

Има обаче такива които излизат отвън рамките на естественото, такива които в действителност са способни да сътворят чудеса. Именно за тях ще приказваме в следваите редове.

1. " Богородица Троеручица " в Троянския манастир

" Богородица Троеручица " е главната реликва за поклонение в Троянския манастир. Иконата е от вида пътеводителка. Произходът й се свързва с чудото, случило се на св. Йоан Дамаскин през VІІІ век.

Заради дейната му позиция против иконоборческата разкол в Сирия, където живее и проповядва, император Лъв III го санкционирал. Тъй като Йоан не бил римски гражданин, владетелят уредил наказването да бъде изпълнено по предписание на халифа на Дамаск. Санкцията била отрязване на дясната ръка на Йоан.

След молебствия към Богородица ръката му по чудодеен метод още веднъж станала здрава. В памет на това събитие на някои икони се прибавя третата ръка. Тази в Троянския манастир датира от ХVІІІ век и е копие на по-стар пример. Според преданието е донесена в обителта от атонски духовник.

2. Фанулската икона

Прочутата Фануилска икона е труднодостъпна за множеството българи, изключително за дамите, защото се съхранява в българския манастир " Свети великомъченик Георги Победоносец " в Атон.

Манастирът води началото си от IX-X век. Според легендата той е учреден от братята Мойсей, Аарон и Йоан Селима от Охрид през 919 година. Когато манастирският храм бил приключен, те не знаели по какъв начин да го кръстят. Затова приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя настойник, оставили я да пренощува в църквата и се отдали на горещи молебствия Господ да им открие името на светеца.

На сутринта монасите забелязали, че върху дъската се е изписал обликът на свети великомъченик Георги Победоносец. Тази икона в този момент се съхранява в основния манастирски храм. В знак на признателност за помощ от светеца вярващи оставят ордени, медали и персонални полезности край нея.

3. Свети Мина пази от слепота

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм " Света Петка " и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София.

 Топ 5 на чудотворните икони в България

Свети великомъченик Мина Котуански от Египет е умрял за Христовата религия през 296 година През ХІ век на мястото на Обрадовския манастир е имало огромен манастирски комплекс с 40 параклиса, голям брой манастирски здания и духовно учебно заведение, както и метох на Света гора.

При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на здания, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли. През 1927 година селяни се натъкват на остатъци от античния манастир. Скоро по-късно той е възобновен.

4. Иконата на Николай Чудотворец оказва помощ за задомяване

В дребния храм на столичната ул. " Калоян " до някогашния " Кореком " се пази иконата на свети Николай Мирликийски – Чудотворец. На 30 януари 1944 година храмът е бомбардиран от американски " летящи замъци ".

От него остават единствено няколко стени. Върху една от тях като по знамение остава невредима иконата на Свети Николай. Сега светият облик е навътре в храма, който в действителност е надзидана сграда върху оживелите от бомбите стени на остарялата църква.

Преди 30-ина години ръцете на светеца са обковани със сребро. В последните години доста вярващи се молят пред иконата за работа, други - за отбягване на инциденти, а трети – за задомяване. Богомолци свидетелстват, че светецът е извършил молбите им.

5. Свети Фанурий избавя семейства

Смята се, че свети Фанурий спомага молитвено за задомяване и подсилване на разтърсения мир и съгласие в фамилията. Негови икони, за които вярващите настояват, че са чудодейни, има в столичния храм " Св. св. Кирил и Методий ".

Свети Фанурий е наследник на състоятелен търговец с 12 деца. От 12-годишна възраст учи философия и всички науки на античния свят. Паметта на свети великомъченика се отбелязва на 27 август. На този ден вярващи носят погачи пред иконата му, а свещеникът чете молебствия за здраве и задомяване, припомня ни " Уикенд за дамата ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР