От години учените полагат усилия да овладеят термоядрения синтез на

...
От години учените полагат усилия да овладеят термоядрения синтез на
Коментари Харесай

Това е енергията на бъдещето

От години учените поставят старания да овладеят термоядрения синтез на обединение на атомните ядра, който би обезпечил на човечеството чиста и на процедура безкрайна сила.

Такъв термоядрен реактор от типа „ Токамак " съществува и в него вземат участие Европейски Съюз, Индия, Китай, Русия, Южна Корея, Япония, както и страни, които имат лични разновидности на термоядрени реактори.

Генералният шеф на ITER Пиетро Барабачи изясни, че Коронавирус пандемията и забавените доставки на някои от съставените елементи, както и проблеми в качеството им са забавили реализацията на плана, в началото плануван за 2025 година „ Първа плазма, която се очакваше в края на идната година, беше слаботокова плазма - едвам няколко % от общия ток. Ще опитаме нещо друго. Ще прескочим тази стъпка и ще се насочим непосредствено към такава, която да ни разреши да преминем към цялостна магнитна сила допустимо най-скоро. Т.е. ще понижим общото закъснение в достигането на нуклеарната фаза на интервенцията. Сега вършим две неща. Първо реорганизираме и ремонтираме, което тече по проект. Освен това изготвяме нов повсеместен проект по плана, който ще представим на Съвета на ITER след няколко месеца. Това е положението сега. "

Програмата за енергийни проучвания в областта на нуклеарния синтез не престават с десетилетия и продължава от десетилетия. ITER е най-значимият от плановете, работещи по нуклеарния синтез, само че не е единствен, акцентира Пиетро Барабачи. „ Енергийните проучвания въобще са нещо с голямо въздействие върху човечеството. Всички го знаем. Все търсим нови форми на сила и е належащо да се освободим от зависимостта си от изкопаеми горива. Колкото повече варианти пред бъдещите генерации, толкоз по-добре. Това, що се касае човечеството, чакам да бъде най-същественият принос на ITER. Това ще отнеме време, тъй като нуклеарният синтез ще изисква ITER, само че и други технологии, които ще съпътстват ITER. Ядреният синтез не е магическо решение на всичките ни проблеми. "

Термоядреният синтез ще повлияе върху климатичните промени, само че в дълготраен проект. „ Не следва да разчитаме на него, с цел да задвижи дейности за битка с изменението на климата в този момент. Не считам, че е редно. Просто желая да ръководя упованията. По-важното в този момент е да се построи инфраструктурата ни на нуклеарна сила от типа и с технологиите, с които разполагаме в този момент, както и на ВЕИ. Хубаво е да се влага в дълготрайното бъдеще. "

Сред участниците в плана е и Русия. „ В този план бих споделил, че няма никакво въздействие геополитическата обстановка. Всички работим за една и съща цел. Много се гордеем с това, тъй като в науката и технологиите имаме доста значима, огромна цел и всички работим от разнообразни елементи на света, за благополучие, по това направление. "

Рисковете при развиване на сходни нови технологии са доста и би трябвало да бъдем готови за тях, съобщи Пиетро Барабачи. „ Именно това вършим, ревизираме и се приготвяме. Въпросът е, че когато навлизаш в нова територия, можеш да предвидиш опасности и да се подготвиш за доста неща, само че си остава премеждие. Може и би трябвало да си квалифициран, за нещо, което не си знаел. Не може да бъдеш сюрпризиран и шокиран.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР