От години насам търговията с хора носи значително по-високи печалби,

...
От години насам търговията с хора носи значително по-високи печалби,
Коментари Харесай

"Нойе Цюрихер Цайтунг" с разтърсващ анализ за проституцията в България! Тези истории ще Ви потресат!

От години насам търговията с хора носи доста по-високи облаги, в сравнение с търговията с опиати и оръжия. А България и Румъния са двете европейски страни, които " създават " максимален брой жертви на трафик на хора. В публикация по тази тематика швейцарският всекидневник " Нойе Цюрихер Цайтунг " показва, че в България редица нарушители и трафиканти на хора се възползват от корупцията и правната неустановеност в страната и измислят все по-перфидни способи за примамване на жертвите си.

Според изданието, една от най-печелившите " бизнес-идеи " на безскрупулните нарушители била да оферират на небогати, необразовани и дискриминирани българки, доста от които представителки на малцинствата, добре платена работа в чужбина, която след това се оказва насилствена проституция.

Няколко съответни образеца

Швейцарският вестник споделя за една млада жена от България, която била омъжвана наложително на няколко пъти за " съпрузите " да получат позволение за престой в Европейски Съюз. За тази цел " женихите " били подготвени да заплащат големи суми - само че не на дамата, а на трафикантите, които я докарали. " Какво са вършели трафикантите с нея, а и така наречен съпрузи, на които тя е осигурявала право на престой по време на дълголетната мъчителна авантюра из разнообразни страни, можем единствено да се досещаме ", написа журналистката Бригите Хюрлиман и прибавя, че младата, красива жена, с която тя се е срещнала, в това време е замязяла на същинска руина.

Факт е, че колкото по-големи са облагите от трафика на хора, толкоз по-жестоки стават и методите на употреба. Според данни от " Глобалния показател за робството " за 2016 година, представени от немската осведомителна организация КНА, над 45 милиона души в света живеят като плебеи – те са жертви на разнообразни форми на употреба – насилствена проституция и насилствен труд, полова употреба на деца и други

Авторката на публикацията в " Нойе Цюрихер Цайтунг " споделя и различен типичен случай: жертвата е млада жена от България, майка на две деца, от ромското малцинство. Мизерията и неналичието на шансове за работа я предиздвикали да повярва на своя близка, която й дала обещание доходна работа в чужбина.

В съответния случай – в Швейцария, където ѝ било казано, че ще бере банани и портокали… На учудения взор на швейцарската журналистка младата жена дала отговор сепнато с признанието, че в никакъв случай не била ходила в чужбина, че не говорела непознати езици и че не е имала никакво разбиране къде се намира Швейцария, камо ли пък знания за нейния климат. В последна сметка дамата била принудена да проституира в разнообразни швейцарски градове, из които била разкарвана от български сутеньори.

Разбира се, не всички жертви попадат в този отрасъл. Много хора биват принуждавани да просят и крадат по улиците на огромните западноевропейски градове – изключително деца и хора с недъзи. Други пък са подложени на насилствен труд в унизителни и рабски условия. А трафикантите нерядко се насочат със своите жертви към Швейцария, показва авторката на " Нойе Цюрихер Цайтунг " и добавя, че заради този факт страната се ангажира с разностранна помощ, в това число и в самата България.

Помощ за България извън

Сумата, която швейцарското външно министерство заделя за разнообразни планове за предварителна защита и интеграция на ромите в българското общество, съгласно швейцарското издание, възлиза на близо 2,2 млн. швейцарски франка. Основно тези пари се отделят за потребностите на образованието – за построяването на учебни заведения в ромски квартали, въвеждането на дуално професионално образование по швейцарски пример и други

Други западноевропейски страни също се ангажират с помощи, които да подобрят възможностите на ромите в България. Организациите на католическата " Каритас " да вземем за пример влагат в някои учебни заведения за ромски деца. Надеждата е, че по този начин ще се увеличи най-малко просветителното равнище на идните генерации роми, написа австрийското издание " Дер Щандарт " и показва, че рискът за беднотия, пред който са изложени българските деца, е 45,5% - много по-висок от междинното равнище в Европейски Съюз - 27,7%.

Авторката на " Нойе Цюрихер Цайтунг " е присъединила в публикацията си и наблюдения на прокуратурата в Бургас, съгласно която в последно време има тревожно повишаване на случаите на търговия с български бебета. Бременни българки нормално се извеждат в прилежаща Гърция, чийто демократичен режим на осиновяванията примамвал търговците на хора. Предполага се, че ромските дами са главните жертви на сходни незаконни практики. Някои от тях се съгласяват да продадат децата си, само че нормално биват излъгани за цената.

" За пълноправие и равни шансове на ромите в България не може да става и дума ", установи Бригите Хюрлиман, която споделя и усещанията си от посещаване в бургаския, най-вече ромски, квартал " Победа ", където безработицата възлизала на към 80%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР