От днес трябва да има поставени мобилните пунктове - тип

...
От днес трябва да има поставени мобилните пунктове - тип
Коментари Харесай

Мобилни пунктове пред държавните болници за Covid-19. Вижте как работят

От през днешния ден би трябвало да има сложени мобилните пунктове - вид фургон, пред всяка държавна болница в страната, където пациенти със подозрение за COVID-19 могат да бъдат тествани. На място има медицински екип от доктор и сестра за съвещания на хората, които имат потребност, само че не могат да стигнат до доктор. Така, откакто получат навременна информация хората ще могат да си създадат бърз антигенен тест.

Основната концепция на мобилните пунктове е да бъдат отделени пациентите с Covid-19 от тези, които не са инфектирани. Няма предел на жителите, които желаят да получат консултация.

Такива пунктове има към този момент пред " Пирогов ", " Александровска ", УМБАЛ " Царица Йоана - ИСУЛ " и други огромни лечебни заведения според заповедта на здравния министър.

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов изясни, че преди да бъдат прегледани, на пациентите им се мери сатурацията (насищането на кръвта с кислород) с пулсоксиметри и в случай че тя е под 90%, пациентът се преглежда с преимущество.

" Понякога има над 15 души, чакащи в границите на един час. Настаняват се във фургоните, като те изчакват в тях, с цел да им се създадат съответните проучвания. През останалото време фургоните се употребяват за взимане на бърз антигенен тест, както и за PCR ", съобщи проф. Балтов пред bTV.

 Пред болница
Пред болница "Пирогов "
Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите му във фургоните може да се правят клинични прегледи или взимане на кръв за лабораторни проучвания. След освобождение на място в триажната зала, пациентът се трансферира там, а фургонът се дезинфекцира. След това му се прави рентгенова фотография и при нужда - скенер.

" След това се вижда дали би трябвало да бъде приет в болница. Ако той е в по-леко положение му се дава рецепта и се изпраща у дома ", посочи шефът на " Пирогов ".

 Мобилен пункт пред УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “.
Мобилен пункт пред УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “.
Снимка: Българска телеграфна агенция

Централният вход на " Пирогов " ще остане за хора със подозрения за коронавирусна зараза, а този, който е сред двете здания - ще бъде за хора с други недоволства. Така ще разделим потоците дефинитивно, сподели още проф. Балтов. През миналото денонощие към 150 пациенти са минали през изнесения пункт за диагностика, от тях 28 са приети в болница.

В " Пирогов " ще се обособят и още 200 кревати за банкет на заболели от ковид и ще се освободят още 4 етажа, разгласи шефът на болничното заведение.

По думите му с новата численост кревати няма да бъде върнат нито един пациент, пристигнал с кола за спешна помощ. Той ще се поема от триажа, който ще преценя дали болният е за реанимация, или за някое от другите отделения.

 Мобилен пункт пред УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “.
Мобилен пункт пред УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “.
Снимка: Българска телеграфна агенция

Пред Пета МБАЛ-София също има подложен мобилен пункт. Директорът на болничното заведение доктор Борил Петров изясни, че пунктът ще работи с 24-часов режим.

" Колегите, които са в приемния незабавен кабинет, когато преценяват, че пациентът има съмнителни признаци, пациентът ще бъде преглеждан в този пункт. Целта е да не се смесват потоците с другите пациенти и, несъмнено, с личния състав. Екипът ще реши след прегледа дали би трябвало да се направи бърз антигенен тест, защото той е най-точен, когато пациентът има признаци ", сподели доктор Петров пред Българска национална телевизия.

PCR проби в този пункт няма да се вършат, посочи шефът. Ако антигенният тест е позитивен, пациентът се насочва към персоналния доктор, където ще им бъдат давани посоки за PCR проби. Един екип - от доктор и сестра, ще вършат прегледите.

Според доктор Петров с тези пунктове се улеснява тестването и цялата процедура по приемането на пациентите, изключително на тези със съмнителни признаци за коронавирусна зараза. Протоколът за лекуване на пациенти с COVID-19 е много просторен и доста ще помогне на екипите, разяснява още той. Според него всички въведени ограничения до момента са съответни и ефикасни.

В момента в Коронавирус отделението на Пета МБАЛ-София няма свободни места, всички 37 кревати са заети.

Националният логистичен център в Министерството на здраевопазването към този момент работи. Ролята на центъра е да спомага за бърза връзка сред институциите, лечебните заведения, районни здравни инспекции и центровете за незабавна здравна помощ при пораждане на усложнения в връзката сред тях. Този център не дублира активността на незабавна помощ, на неговите телефони няма да звънят жители, изясни здравният министър Костадин Ангелов.

До дни и персоналните лекари ще могат да издават електронни посоки за PCR проби. Идеята е оптимален брой хора да се тестват, с цел да се се обясни каква е ситуацията в страната.

Вчера след съвещание на столичния Общински медицински експертен съвет стана ясно, че при банкет в общинските лечебни заведения ще се прави скрининг с бързи проби. От Столична община се надяват това да предотврати заразяването на други пациенти в болничното заведение, както и на медицинския личен състав. И четирите общински многопрофилни лечебни заведения и двете АГ лечебни заведения разполагат с опцията да диагностицират позитивните още на входа на лечебното заведение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР