От днес Съединените щати прекратяват участието си в договора Открито

...
От днес Съединените щати прекратяват участието си в договора Открито
Коментари Харесай

САЩ излезе от договора Открито небе заради руските самолети

От през днешния ден Съединените щати приключват присъединяване си в контракта " Открито небе ". На 22 ноември изтича срокът на уведомлението на Вашингтон за излизането им от съглашението, оповестява БНР. Аргументите на американската страна са " нееднократните нарушавания от страна на Москва ".

Руското министерство на външните работи разгласи, че дейностите на Вашингтон не способстват за сигурността нито на Европа, нито на самите Съединени американски щати.  От ведомството припомнят и при какви условия Русия е подготвена да остане част от контракта. Първо, Москва ще изиска европейските съдружници на Вашингтон да подсигуряват, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия. И второ, съветската страна ще упорства да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

През май президентът Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на страната си от съглашението с аргумента, че Русия неведнъж го е нарушавала. 

Договорът „ Открито небе “ дава право на страните по него да правят взаимни наблюдателни полети над териториите си. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп над 30 страни, в това число България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР