От днес работят зелени коридори за ваксинация без предварително записване

...
От днес работят зелени коридори за ваксинация без предварително записване
Коментари Харесай

Проф. Гигов: Не се затварят зелените коридори, а се дава приоритет на възрастните и хронично болните

От през днешния ден работят зелени коридори за имунизация без авансово записване на хора над 60 години или с хронични болести. Възрастните хора към този момент са приоритет в имунизационния проект, откакто през вчерашния ден, със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, проектът за имунизация беше изменен.

С новата заповед ваксини на хора над 60 години се слагат от понеделник до четвъртък, а за останалите - от петък до неделя.

Въпреки новата заповед за смяна на имунизационния проект с приоритет за имунизация на възрастните и заболели хора в центровете се слагат ваксини на всички искащи, без значение от възрастта им. Причината - има задоволително ваксини, както и неналичието на огромни опашки, обясниха чиновници в пунктовете за имунизация.

„ Казвате, и ви имунизираме ", сподели доктор в „ Пирогов ", като уточни, че имат такова позволение макар смяната на имунизационния проект.

Д-р Васил Михайлов от центъра за имунизация в Александровска болница добави:

„ Какво вършим когато, както се вижда, няма такива искащи хора над 60 години? Нима би трябвало да спрем да имунизираме? Според мен - не. Това е някакъв жест да се изясни една угриженост към по-възрастните. Моята задача е да имунизирам колкото се може повече хора ".

Здравните инспекции би трябвало да дефинират логистични пунктове, от които общопрактикуващите лекари ще получават ваксини. Става дума за пунктовете във всяка община, както и в отдалечени обитаеми места, гласи заповедта на министър Кацаров.

В предаването " 12+3 " проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния имунизационен щаб, съобщи, че приема като добър знак, че имунизационният развой е една от главните политики на новия екип в Министерството на здравеопазването:

" Ако втора доза са получили близо половин милион души, това значи, че имунизационният развой е минал в напълно друга фаза. Т.е. би трябвало да се поразместят малко нещата.... Зелените коридори имаха своите преимущества и постигнатият растеж на имунизации се реализира с помощта на тях ".

По думите на проф. Гигов новият проект за имунизация, разгласен от Стойчо Кацаров, не значи затваряне на зелените коридори, а предоставяне на приоритет на възрастните хора и хронично болните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР