От днес правителствата в цяла Европа бързат да засилят защитата

...
От днес правителствата в цяла Европа бързат да засилят защитата
Коментари Харесай

Раздираната от бунтове Европа е уплашена от новата ботсванска мутация на COVID-19

От през днешния ден държавните управления в цяла Европа бързат да засилят отбраната си против възможен нов скок на ковид, откакто Южна Африка разгласи, че е разкрила нов вид на Covid-19, за който учените се притесняват, че може да провали напъните за превъзмогване на пандемията.

През последните седмици континентът е обзет от внезапно увеличение на броя на заболелите, както и от, като се бори с стратегии за подсилващи дози и трагични локдауни, с цел да спре вълната. Броят на смъртните случаи надвишава 1,5 милиона и той още веднъж се трансформира в международен епицентър на нестихващата пандемия.

Сега учените се надпреварват да схванат въздействието на новия, мощно мутирал вид, за който се притесняват, че е по-заразен от Делта и който още веднъж сложи света на колене година откакто вирусът се появи за първи път в Централен Китай.

" Това е най-значимият вид, с който сме се сблъсквали до момента, и сега се организират незабавни проучвания, с цел да научим повече за неговата трансмисивност, тежест и неустойчивост на ваксини ", съобщи в изказване ръководителят на английската здравна организация Джени Харис.

" Много разновидности "

Учените и здравните чиновници във Англия и Южна Африка показаха паника, че новият вид - чието кодово име се чака да бъде оповестено от СЗО през днешния ден и евентуално ще е вид " Ню " - може да унищожи огромна част от мъчно постигнатите триумфи против вируса през лятото. СЗО съобщи, че " следи от близко " обявената вариация и се чака да дефинира дали тя би трябвало да бъде избрана като " предизвикваща интерес " или " тревожна ".

Учените обявиха, че новият вид B.1.1.529 има минимум 10 разновидности, които ускоряват устойчивостта му по отношение на антитела, формирани по натурален път или ваксини, спрямо 2 на Делта и 3 на Бета.

" Притеснението е, че когато има толкоз доста разновидности, това може да окаже въздействие върху държанието на вируса ", съобщи Мария Ван Керхов, механически началник на СЗО по Covid-19, на виртуален брифинг за пресата.

Южноафриканският министър на опазването на здравето Джо Фаала дефинира новия вид като " огромна опасност ".

Според министъра на опазването на здравето на Англия Саджид Джавид откритието надълбоко е обезпокоило английските учени, защото би могло да направи актуалните ваксини по-малко ефикасни. В първия интернационален ход за отбрана от разпространяването му пътуванията до шест южноафрикански страни.

Новината за откриването на разновидността стресна вложителите през вчерашния ден следобяд, като акциите в Токио се сринаха с 3%.

В Азия строгата политика на Китай за нулево разпространяване на Ковид принуди Шанхай да анулира стотици полети и да затвори някои учебни заведения, откакто бяха регистрирани три локални случая, оповестиха през днешния ден здравните управляващи. Китай натрупа огромен опит в региона на " динамичния нулев Ковид ", съобщи Джан Венхун, началник на експертната работна група за предварителна защита от ковид в Шанхай, на брифинг в четвъртък. И добави: " Така че нашата тактика няма да се промени. "

Какво знаем досега за " Ботсванската разновидност "?

В обява на гръцкия професор Елиас Мосиалос в " Катимерини " се загатва, като се дават отговори на 10 основни въпроса за това, което знаем до момента за появяването му, провокирала безпокойствие в научната общественост.

Мосиалос изброява данните досега, като акцентира, че е належащо " непрестанно епидемиологично наблюдаване " и отбелязва, че би трябвало да се заобикаля суматохата, до момента в който не се получи повече информация.

Професорът съобщи: " Разбира се, не е вярно да го назоваваме ботсвански вид, тъй като макар че съществуването му е открито в Ботсвана, разновидността може да е почнал в друга африканска страна. Още при започване на пандемията бях показал, че в случай че не се извърши всеобща имунизация на по-голямата част от популацията на света, опцията за поява на нови разновидности, изключително в региони с невисок % на имунизация, ще бъде огромна. За страдание в Африка единствено 6,5% от популацията е изцяло имунизирано ".

Първоначално има 4 случая в Ботсвана при имунизирани хора. Това не значи, че няма повече случаи както при имунизирани, по този начин и при неимунизирани - просто тези са открити с геномно секвениране, а това не е развой, който може да се извършва елементарно и от всяка лаборатория. В международен мащаб процентът на секвениране на позитивни за COVID-19 проби е доста дребен, тъкмо поради райони като Африка, където софтуерните благоприятни условия да по-малко. Но Националната комисия за лекуване на заболяването в Ботсвана разгласи: Не е правилно също по този начин написаното в интернационалните медии, че 4-те случая се отнасят за пациенти с ХИВ. Само че догатките за ХИВ не касаят съответни открити публично в този момент случаи, а че е евентуално вирусът да е мутирал по този начин тъкмо поради разпространяване след ХИВ-позитивни - просто това не е засечено лабораторно в точния момент. ЕТО КАК по подобен метод! Има и 59 случая в Южна Африка и 2 в Хонконг, единият на човек, върнал се от Южна Африка.
Заради нов вид на ковид: Англия спря полетите до ЮАР и още 5 африкански страни
Обединеното кралство краткотрайно анулира полетите до Южна Африка, Ботсвана и четири други африкански страни от 12:00 часа по Гринуич на 26...

Защо здравните органи в Африка и други страни са обезпокоени?

В новия вид съществуват по едно и също време 32 разновидности в S-протеина, така наречен шипов протеин. Тъй като вирусът е открит и при имунизирани хора, има опасения, че имунизациите може да не са ефикасни против този вид. Инфекции на преобладаващия в този момент в международен мащанб Делта вид обаче се срещат и при имунизирани - това не е нещо ново. Важното е дали новият вид ще докара до забележителен брой съществени инфекции. Знаем, че имунизациите са извънредно ефикасни при лекуването на Делта и предотвратяването на съществени инфекции при по-голямата част от имунизираните. Въпреки това прочут % от имунизираните се разболяват.

Здравните управляващи са обезпокоени обаче, тъй като се притесняват, че комбинацията от 32-те разновидности може да направи новия вид както по-опасен (повишена периодичност на тежки инфекции и нараснала смъртност), по този начин и по-заразен. Вече са познати няколко от 32-те разновидности, тъй като са открити в предходни разновидности. Но има и нови разновидности, които съжителстват с към този момент известните. Новият вид може да е намерил почва за разпространяване в Южна Африка, тъй като Делта не е бил необятно публикуван там. Същото се е случило и с други разновидности за известно време в предишното, само че те са изчезнали в конкуренция с Делта.

" Нуждаем се от непрекъснато епидемиологично наблюдаване и съгласно мен от възбрана на полетите от някои африкански страни, до момента в който не получим по-добра визия за развиването на обстановката. Също по този начин показвам, че в доста други случаи бяхме доста обезпокоени, само че в последна сметка, като се изключи разновидностите Алфа и Делта, не се сблъскахме с особени проблеми. Винаги, когато новият вид е малко по-опасен, само че по-малко инфектиран от Делта, тогава може да не е огромен проблем ", споделя професор Мосиалос.

" И най-после, позволете ми да подчертая ", заключава професорът, " че ролята на здравните органи и специалистите по публично здраве не е да основават суматоха. Тяхната роля се състои в навременното идентифициране на проблемите, безпристрастния им разбор с интердисциплинарен метод, само че и в навременното предприемане на ограничения, когато това е належащо ".
Български академик: Нов вид на ковид, който пробива ваксини и натурален имунитет, може към този момент да е реалност
" Тенденцията е ясна – изцяло резистентният вид чука на вратата. Съвсем умерено може да се окаже, че става дума за SARS-CoV-...

Бунтът в Европа пораства

Преди известието на учените от Южна Африка в четвъртък, страните в Европа към този момент форсираха акциите за повишение на имунитета, постановиха по-строги ограничавания и показаха с пръст неимунизираните, защото случаите се умножиха до рекордни равнища.

Властите в Нидерландия се приготвят за нови протести преди предстоящото през днешния ден изказване на министър-председателя Марк Рюте за стягане на частичната възбрана, защото страната е изправена пред сериозен дефицит на болнични кревати, а инфекциите доближават рекордни равнища. Четири следващи дни в страната имаше безредици против локдауна, водени от хора, които. Най-тежките митинги бяха в пристанищния град Ротердам, където полицията откри огън по бунтовниците и рани петима души.

През последните дни Германия, Чехия и Португалия, която е с едно от най-високите равнища на имунизация в света, оповестиха нови ограничения за прекъсване на вълната от болести. В четвъртък немският канцлер Ангела Меркел насочи незабавно предизвестие към бъдещото държавно управление, като съобщи, че " всеки ден е значим ", защото броят на смъртните случаи в страната надвиши 100 000.

Европа ускорява акцията си за имунизиране, с цел да се опълчи на възходящия брой случаи преди настъпването на зимата.
Коронавирусът по света: Германия с най-вече новозаразени в Европа, Англия с най-ниска смъртност от септември
142 550 353 са към този момент публично записаните случаи на ковид по света, демонстрира статистиката на Worldometers. От тях 84,87 на ст...

В четвъртък Франция даде опция на всички възрастни да си слагат подсилващи ваксини, а Европейската организация по медикаментите за деца на възраст от 5 до 11 години.

На други места обаче имаше повече позитивни вести

Филипините обявиха през днешния ден, че идната седмица ще посрещнат имунизирани задгранични туристи от страни, избрани като нискорискови.

Но последствията от пандемията накараха даже най-заклетите скептици на международната сцена да одобряват някои антивирусни ограничения. " Що се отнася до мен, не би трябвало да имаме карнавал през февруари ", съобщи бразилският президент Жаир Болсонаро в изявление в четвъртък, в рядко срещано желание за обществено разграничаване.

Източник: БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР