От днес до сряда в Нидерландия гласуват на безпрецедентни тридневни

...
От днес до сряда в Нидерландия гласуват на безпрецедентни тридневни
Коментари Харесай

Премиерът в оставка Марк Рюте - почти сигурен победител на изборите в Нидерландия

От през днешния ден до сряда в Нидерландия гласоподават на невиждани тридневни парламентарни избори. Вотът е в този необикновен формат поради третата вълна на пандемията. Кой, по какъв начин и по кое време ще би трябвало да гласоподава, допустимо ли е да пуснеш бюлетина без даже да слизаш от автомобила си и за какво министър председателят в оставка Марк Рюте е съвсем сигурният победител от изборите?

Около 13 млн. нидерландци ще избират през идващите три дни състава на 150-местния парламент. Секциите отвориха в 7.30 ч. тази заран, само че апелът на управляващите е през днешния ден и на следващия ден да гласоподават хората от рисковите групи, а останалите да пуснат бюлетините си в сряда. Близо 2.5 млн. души над 70 години имат право да гласоподават по пощата.

В Амстердам имаше секция единствено за колоездачи, на други места в страната беше допустимо да дадеш гласа си даже без да слизаш от автомобила си. Темата за COVID-19 засенчи всички други проблеми в страната, тя беше акцент в акцията на ръководещи и съпротива, чака се да дефинира и изхода от вота.

" Всяка партия се пробва да извлече дивиденти, а в тази ситуация - опозицията се пробва посредством рецензии към метода на ръководещите да завоюва гласове. Но настоящият министър председател си е построил облик на добър лидер във времена на рецесия и мисля, че това ще му донесе триумф ", съобщи политологът Рем Корвег.

Изборите се организират на фона на невиждано строги ограничения против болестта. От средата на януари Нидерландия разгласи цялостно затваряне, неразрешено е събирането на повече от двама души, не работят заведенията, за първи път от Втората международна война насам беше въведен вечерен час.

Вотът е тест за стабилността на ръководещата дясноцентристка Народна партия за независимост и народна власт. Макар и след скандал за непозволено спрени детски надбавки министър председателят Марк Рюте да подаде оставка, той де факто остана на власт, а упованията са да завоюва още веднъж.

" Рюте е добър политик, вдъхва ми доверие. В момента в политиката са се появили толкоз доста нови играчи, с толкоз разнообразни стратегии и отзиви, че можеш да полудееш, до момента в който ги слушаш. Той е пореден - това го прави добър водач ", разяснява пенсионерът Ян Шрам.

Наричат 54-годишния Рюте " тефлоновия министър председател " и " господин не " - поради умеенето му да управлява страната умерено, поради отхвърли му да разхищава европейски средства и поради това, че взаимства сполучливи практики на свои сътрудници от Европа. Харесван и поради скромния си метод на живот - върви на работа с колело, живее в жилището, който си купува още като студент. Според изследване, въпреки самата му партия да губи почитатели, Рюте е спечелил благосклонностите на нидерландци, които другояче не биха го подкрепили. Причината - методът му по отношение на пандемията.

" Ако проектът ни се реализира, до началото на лятото всеки човек в страната, който желае да се имунизира, ще е получил най-малко по една доза. Едва тогава ще можем да създадем първи крачки към завръщане към естественото. Може би дълго време ще продължим да живеем с вируса, само че не трябва да му разрешаваме да господства живота ни ", сподели Рюте.

Ако бъде избран отново за четвърти мандат, Рюте ще стане най-дълго управлявалият нидерландски министър председател.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР